-A +A

751 gerechtelijk wetboek

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

dit artikel werd opgegeven bij wet van 26/4/2007.

Artikel 751 van het gerechtelijk wetboek, was een van de belangrijkste artikelen van het gerechtelijk wetboek om een zaak te doen behandelen wanneer ze vast dat op de rol en wanneer de tegenpartij weigerde conclusies te maken, waardoor in het oude gerechtelijk recht van voor 2007 de procedure geblokkeerd was.

De partij die de zaak wordt doen vooruitgaan verzocht dan de griffie om de tegenpartij te dwingen conclusie neer te leggen. hierna werden door de griffie aan de tegenpartij en fixatiebericht gestuurd waardoor deze tegenpartij verplicht was binnen de 2 maanden conclusies (een nota ten behoeve van de rechtbank met de schriftelijke uiteenzetting van uw verweer) op te stellen.

de zaak werd vastgesteld tegen een bepaalde datum. Op die datum werd dan geconstateerd of de conclusies inderdaad tijdig waren neergelegd, dus binnen de twee maand na de dagtekening van het fixatiebericht. indien dit inderdaad het geval bleek te zijn werk de zaak opnieuw naar de rol gestuurd. hierna diende dan met andere procedure technieken een nieuwe datum verzocht zodat de zaak eindelijk kon gepleit worden. een en ander was vrij log, redenen waarom dit artikel werd afgeschaft en een veel verdere procedure werd uitgewerkt met name deze zoals voorzien in artikel 747 van het gerechtelijk wetboek.

In het nieuwe recht, geldend vanaf 22 juni 2007, wordt principieel op de inleidende zitting een procedurekalender opgesteld en bij gebreke aan akkoord tussen de partijen over dit procedurekalender, wordt de kalender door de rechtbank opgelegd, zodat in het merendeel van de gevallen reeds op de eerste zitting het volledige procedurekalender vastligt of in het onmiddellijk vooruitzicht wordt gesteld, zodat hierdoor kan vermeden worden dat de zaak in jarenlang op de rol blijven staan.

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: ma, 19/10/2009 - 21:58
Laatst aangepast op: vr, 15/01/2010 - 18:57

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.