-A +A

aanbod onder opschortende voorwaarde

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een overeenkomst komt tot stand door het akkoord over aanbod en aanvaarding.

Er komt geen overeenkomst onder opschortende voorwaarde tot stand door de aanvaarding van een aanbod onder opschortende voorwaarde.

Enkel de aanvaarding van een onvoorwaardelijk aanbod of een aanbod waarvan alle voorwaarden zijn vervuld resulteert in een overeenkomst.

Deze conclusie over het aanbod onder opschortende voorwaarde kan afgeleid worden uit het hierna geciteerde cassatiearrest:

Cassatie 18 mei 2012, R.W.2013-2014, 338

I. Rechtspleging voor het Hof

Het cassatieberoep is gericht tegen een arrest van het Hof van Beroep te Luik van 9 december 2010.

...

III. Beslissing van het Hof

Beoordeling

Eerste middel

Het definitieve aanbod, waarvan de aanvaarding leidt tot de totstandkoming van de overeenkomst, is het aanbod dat niet afhangt van een opschortende voorwaarde of dat door de vervulling van die voorwaarde definitief wordt.

Uit het arrest blijkt dat de eerste verweerder op 1 september 2005 aangeboden heeft het pand van de eisers te kopen en dat hij zijn aanbod afhankelijk heeft gesteld van verschillende opschortende voorwaarden, waaronder het verkrijgen van een hypothecaire lening.

Het arrest, dat de conclusie verwerpt waarin de eiser aanvoerde dat de koopovereenkomst niet tot stand was gekomen, daar het aanbod afhing van verschillende voorwaarden en dus niet definitief was, beslist dat de overeenkomst, “wanneer [zij] wordt gesloten onder een opschortende voorwaarde, blijft bestaan zolang de voorwaarde niet is vervuld, hoewel de uitvoering van de verbintenis geschorst is”.

Het arrest, dat niet vaststelt dat de opschortende voorwaarden van het aanbod zouden zijn vervuld, zodat dit aanbod definitief zou zijn geworden, maar dat beslist dat er tussen de partijen een koopovereenkomst onder opschortende voorwaarde is gesloten, schendt de artikelen 1101, 1108 en 1582 tot 1584 BW.

Het middel is gegrond.

...

 

Nog dit: 


Gerelateerd
0
Aangemaakt op: za, 26/10/2013 - 02:39
Laatst aangepast op: za, 26/10/2013 - 02:39

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.