-A +A

Aankoop van een woning met klein beschrijf betwisting met fiscus

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Aankoop van een woning met klein beschrijf of abattement en dan … jaren later een brief in de bus van de Vlaamse Belastingdienst. Wat zijn uw rechten?
 

Wie een woning of een bouwgrond aankoopt met een beperkt Kadastraal Inkomen (KI) kan in Vlaanderen soms genieten van een vermindering van de registratierechten tot 5%, ook wel het “klein beschrijf” genoemd. Ook kan men soms genieten van een vrijstelling op de eerste 15.000 euro van de aankoopsom. Deze vermindering wordt het “abattement” genoemd.

Zowel het klein beschrijf als het abattement zijn aan strenge voorwaarden onderworpen. Zo vereisen beide gunstregimes dat men binnen een bepaalde periode (van 2, 3 of 5 jaar) de woning gaat bewonen of men zich op het adres van de woning domicilieert. Bij het klein beschrijf is het ook vereist dat men het domicilie drie jaar behoudt op dat adres.

Deze voorwaarden kunnen niet altijd worden nageleefd: verbouwingen hebben langer geduurd dan verwacht, u moest verhuizen omwille van het werk, u of een familielid zijn ziek geworden of een echtscheiding of relatiebreuk heeft roet in het eten gegooid. Allemaal redenen die de inschrijvingsverplichting of bewoningsverplichting onmogelijk kunnen hebben gemaakt.

En dan krijgt u plots, jaren later, een brief in de bus van de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL), die de bijkomende registratierechten (registratiebelasting) komt navorderen, met een fikse boete en interesten erbij. Kan dit zomaar, vraagt u zich dan af?

Een terechte vraag! Het is immers mogelijk dat de zaak reeds is verjaard, en de fiscus dus te laat is om de bijkomende registratierechten op te vorderen. Zelfs als de zaak nog niet verjaard is, kan u zich mogelijk beroepen op overmacht om alsnog aan belastingheffing te ontkomen.

Laat u daarom bijstaan door een fiscaal advocaat. Deze onderzoekt, samen met u, de mogelijkheden om een bezwaar in te dienen tegen de aanslag of, als het bezwaar al werd afgewezen, bekijkt samen met u de slaagkansen van een procedure voor de rechtbank.

Wij kunnen u in fiscaal recht helpen. 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: vr, 05/01/2018 - 14:10
Laatst aangepast op: vr, 05/01/2018 - 14:10

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.