-A +A

AANNEMING ZONDER PRIJSAFSPRAAK

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend


De meeste aannemingen van werk gebeuren met
duidelijke prijsafspraken. Meestal in regie of tegen vaste
prijs. Men kan echter ook perfect een aanneming afsluiten
zonder prijsafspraak. Meestal gebeurt dit voor kleinere
werken.


tips_voor_wie_gaat_bouwen
aannemingsrecht:

de_wettelijke_bepalingenaanneming_zonder_prijsafspraakaanneming_tegen_vaste_prijsaanneming_op_borderel_van_lonenaanneming_in_regie
onbetaalde onderaannemers

aanneming overzichtspagina


oplevering bouw

verborgen gebrek bouw

Bij aanneming zonder prijsafspraak vertrouwt de klant er dan op dat het werk wordt uitgevoerd tegen het gebruikelijke uurloon en de gebruikelijke vergoeding voor de verwerkte materialen.

Voorbeeld van contracten :

schoenmakers;

renovatie van appartementen, woningen, winkels.

De prijsbepaling geschiedt naar het gemene recht (dit wil zeggen het gewone recht) en de gebruiken. Dit wordt ook een aanneming in vrije rekening genoemd.

De aannemer bepaalt dus de prijs van het werk in "vrijheid". Deze bepaling van de prijs dient te gebeuren volgens de beginselen van de goede trouw. De klant mag ervan uit gaan dat de aannemer naar redelijkheid handelt conform de gebruikelijke tarieven.

Wanneer de klant veronderstelt dat het werk slechts een kleine reparatie inhoudt, dan is de aannemer verplicht om de klant vooraf toestemming te vragen om grote werken uit te voeren. De aannemer heeft derhalve een informatieplicht ten aanzien van de klant. Evenmin kan de aannemer zonder de uitdrukkelijke toestemming een herstelling uitvoeren die in wanverhouding zou staan tot de waarde van het te herstellen goed. Ook op dit punt berust er een belangrijke informatieverplichting op de aannemer.

Op het einde van het werk heeft de klant op een gedetailleerd rekening. De aannemer heeft recht op onmiddellijke betaling en kan het terugbezorgen van het toevertrouwde goed weigeren zolang de betaling niet is gebeurd. Dit heet retentierecht.

Indien de klant meent dat de rekening overdreven is, dan kan deze beroep doen op een advocaat die de zaak kan inleiden voor de rechtbank. De rechtbank zal dan een deskundige aanstellen voor zover met zekerheid kan aangetoond worden dat de rekening werkelijk een abnormale prijs aangeeft. De deskundige zal de prijs van het werk dan bepalen in functie van de gebruiken terzake.

 

Elfri De Neve

11 mei 2005

 

© copyright Elfri De Neve 1984-2005
δ disclaimer


www.elfri.be
elfri@elfri.be
 

Advocatenkantoor Elfri De Neve
Stationsstraat 29
9700 Oudenaarde

voor afspraak 055/31.86.47
Fax. 055/31.14.03

Heeft u een concrete vraag in dit verband
klik dan hier

Wenst u meer informatie over dit of een ander juridisch onderwerp, typ dan uw zoekwoord(en)  in het hieronder staand vakje en klik op "zoek".

Zoeken:

binnen deze website www.elfri.be

U kan verder zoeken via onze overzichtspagina.
Zoekt u een woord of een term op een bepaalde pagina dan kan u de zoekfunctie van uw browser selecteren via Ctrl-F.
Voor nog verdere opzoekingen klik hier

 

 


 

 

   

     

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:16
Laatst aangepast op: vr, 22/01/2010 - 18:59

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.