-A +A

aansprakelijkheid bij verlies of diefstal van kredietkaarten

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Bij diefstal of verlies van uw kaart verwittigt u steeds onmiddellijk Card Stop. Wanneer blijkt dat er nadien toch nog frauduleuze aankopen worden gedaan, hoeft u hiervoor niet op te draaien.

Sommige banken trachten hun aansprakelijkheid bij verlies of diefstal door te schuiven naar de klant op grond van grove nalatigheid.

Het bewaren van een Visakaart in een portefeuille, die weggeborgen werd in een handschoenkastje van een vergrendeld voertuig, geparkeerd staat op een openbare parking, vormt geen grove nalatigheid in hoofde van de klant. Hof van Beroep Brussel 13/09/2005, NJW 148, 709 en DCCR okt.-dec 2006, 73, 86

Het louter verliezen van een portefeuille is onvoldoende om tot grove nalatigheid te besluiten, zeker wanneer er geen ernstige aanwijzingen zijn van een onzorgvuldige bewaring die grenst aan grove nalatigheid.
Hof van Beroep Brussel 04/10/2005 NJW 148,709 met noot en en DCCR okt.-dec 2006, 73, 92 met noot F. Domont Naert & Anne-Lise Evrard

De kredietgever draagt de bewijslast van de grote nalatigheid.
Een onvoorzichtigheid kan niet gelijkgesteld worden met een grove nalatigheid.

Men is niet steeds verplicht om na te gaan of zijn kredietkaart nog in de portefeuille zit. Het is namelijk mogelijk dat tussen het verlies en de aangifte een belangrijke tijdspanne zit, die kan verklaard worden door het feit dat de gebruiker het verlies van de kaart in zijn portefeuille niet onmiddellijk vaststelt Ook dit kan de bankier de klant niet kwalijk nemen.
 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:15
Laatst aangepast op: vr, 22/01/2010 - 18:55

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.