-A +A

aansprakelijkheid proefrit

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
   

Wanneer een garagehouder kosteloos een voertuig aan een bestuurder ter beschikking stelt om een proefrit te maken ontstaat een contract van bruikleen.

 

De garagehouder heeft de verplichting een verzekering voor dit voertuig aan te gaan voor de aansprakelijkheid ten aanzien van derden. Er mag immers verondertsled worden dat elk voertuig dat in verkeer wordt gebracht verzekerd is voor de burgerlijke aansprakelijkheid gezien dit een wettelijke plicht is.

Indien het voertuig niet verzekerd is voor eigen schade heeft de garagehouder een voorafgaande informatieplicht en moet hij de bestuurder hierop wijzen, temeer daar dit een verhoogd risico inhoudt voor de bestuurder. Indien de vergoeding voor eigen schade ten dele gedekt is, heeft de garagehouder geen bijzondere voorlichtingsplicht, gezien in dit geval het risico op een aanvaardbare wijze wordt verdeeld.

 

Conclusie de bestuurder van een voertuig in bruikleen gekregen door een garagist om een proefrit te maken zal dienen op te draaien voor de eigen schade aan dit voertuig, ten ware:
- er geen enkele verzekering werd aangegaan voor eigen schade en zulks niet werd gemeld;
- de volledige aansprakelijkheid en dus ook deze voor eigen schade gedekt is;
- de bestuurder toeval of overmacht kan aantonen;
- de bestuurder de aansprakelijkheid van een derde kan aantonen.

Burgerlijke rechtbank Kortrijk, 07/09/04, RW 2006-2007, 805

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:15
Laatst aangepast op: vr, 22/01/2010 - 18:55

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.