-A +A

De vereffening en de verdeling van de huwgemeenschap

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

 

Anders dan bij een echtscheiding bij onderlinge toestemming regelt een echtscheiding op grond van feitelijke scheiding of op grond van bepaalde feiten niet de verdeling van de goederen en de schulden.

Eens de echtscheiding op grond van feiten of op grond van feitelijke scheiding achter de rug is, kunnen de partijen opnieuw onderhandelen over de verdeling van het patrimonium.

In heel wat gevallen zijn de advocaten en de partijen het procederen moe geworden en is er voldoende gezond verstand ontstaan om deze verdeling in der minne tot stand te brengen

Een goede advocaat is evenwel vooruitziend en zal al in de echtscheidingsprocedure gevraagd hebben dat een notaris wordt aangesteld tot vereffening en verdeling van de huwgemeenschap.

Deze notaris zal door de partijen pas in werking worden gesteld wanneer geen overeenkomst kon bereikt worden of wanneer er onroerende goederen dienen verdeeld.

De notaris hoort dan de beide partijen, bijgestaan door hun advocaat op een vergadering die de “opening der werkzaamheden” wordt geheten. Hierna wordt zo nodig overgegaan tot de nodige inventarissen.

De partijen zullen aan de aangestelde notaris hun standpunten uiteenzetten.
Wanneer de notaris er niet in slaagt hierna de partijen tot overeenstemming te brengen met betrekking tot de vereffening en de verdeling van de huwgemeenschap, zal deze een ontwerp van verdeling opstellen. Hierna hebben beide partijen het recht om opmerkingen te formuleren op dit ontwerp.

Indien de notaris er hierna opnieuw niet in slaagt om een vergelijk te vinden zal hij zijn ontwerp samen met de opmerkingen dienen over te leggen aan de rechtbank.

Hierna zullen beide partijen hun standpunten voor de rechtbank verder kracht bijzetten in een wellicht lange procedure tot wanneer de rechtbank, desnoods in graad van beroep de definitieve knoop van de vereffening-verdeling zal doorgehakt hebben.

 

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:16
Laatst aangepast op: vr, 12/10/2012 - 21:57

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.