-A +A

Prospectieve sterftetafels

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

 

Rechtskundig Weekblad 2011-12 | nr. 30 | 24 maart 2012
De betere prospectieve tafels 20121
J. SCHRYVERS en J.-P. AOUST
 
Hoe kan toekomstige letselschade geraamd worden?
 
De  actuariële wetenschap de mogelijkheid om via prospectieve sterftetafels in de kapitalisatieberekeningen rekening te houden met de in de toekomst te verwachten stijging van de levensduur.
 
De «FOD Economie» publiceert elk jaar sterftetafels die onder andere criteria .een basis kunnen vormen van de kapitalisatietafels die in het burgerlijk recht worden gebruikt voor de raming van toekomstige periodieke schades, verliezen of uitgaven.
 
Hierbij wordt rekening gehouden met de levensverwachting, die afhankelijk is van de leeftijd op basis van statische gegevens.
 
In de klassieke tafels wordt rekening gehouden met statische gegevens zonder rekneing te houden met de steeds stijgende levensverwachuing

In tegenstelling tot de klassieke sterftetafels van de FOD Economie, anticiperen de prospectieve tafels op de toekomstige stefteeontwikkeling door de sterfte van alle generaties op te volgen voor elke leeftijd afzonderlijk. Deze tafels worden dan ook generatietafels.
 
De prospectieve tafels houden rekening met de levensverwachtingen volgen alle nog niet uitgestorven generaties.

Actuarieel wordt rekening gehouden met veronderstelde  op waarschijnlijke ontwikkeling van de levensverwachting.

 

Rechtsleer: 

• J. Schryvers, Nette Tafelmanieren, R.W. 1996-1997, 113. In deze bijdrage hekent de auteur rechters die oude sterftetafels gebruiken in aanwezigheid van recente sterftetafels en aldus kunnen veroorzaken dat schade niet integraal wordt vergoed. Het is dus evident dat het de meest recente sterftetafels zijn die gebruikt moeten worden.

Gerelateerd
Aangemaakt op: za, 17/03/2012 - 17:12
Laatst aangepast op: wo, 13/09/2017 - 11:56

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.