-A +A

555 telefoonnummer

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Telefoonnummers met het voorvoegsel 555 worden veel gebruikt voor fictieve telefoonnummers in Noord-Amerikaanse TV -shows, films, video gamesen andere media.

Niet alle nummers die beginnen met 555 zijn fictieve — bijvoorbeeld, 555-1212 is één van de standaard nummers voor hulp bij gebruik van de telefoonboeken in de Verenigde Staten en Canada. In feite, enkel de nummers 555-0100 tot 555-0199 de enige nummers gereserveerd voor fictief gebruik - met uitzondering van de 800 netnummer waar slechts 800-555-0199 gereserveerd - en de andere nummers zijn vrijgegeven voor werkelijke toewijzing.

De telefoonbedrijven begonnen de producenten van TV-shows en films 555 als voorvoegsel te gebriken voor fictieve telefoonnummers, ruwweg in de jaren zestig. Één van het vroegste gebruik van een 555 nummer kan worden gezien paniek in Year Zero! (1962), met 555-2106. In oudere televisieshows uit de jaren vijftig of zestig, werd "KLondike 5" of "KLamath 5" gebruikt, zoals op het moment de telefooncentrales letters en cijfers in telefoonnummers gebruikt. Meer recente werken die zich afspelen in deze periode gebruiken meestal ook deze oude verwijzing..

Bijvoorbeeld, is in Back to the Future Dr. Emmett Brown's1955 telefoonnummer "KLondike 5-4385", terwijl in de 1985versie van de film Jennifer Parker het nummer 555-4823 neerschrijft met boodschap aan arty dit nummer te bellen in 2011."

Het nummer "2368" is een overdracht van "EXchange 2368", Dit vertegenwoordigt "Centrale Exchange", met 2368 wordt de numerieke versie van "CENT" in alfabetische weergave op het klavier gevormd..

Voordat "555" of "KLondike-5" opgangg maakten werd vaak geruik gemaakt van  woorden als "QUincy" of "ZEbra", voor alfabetische weergave van telefoonnummers omdat de letters "Q" en "Z" niet op de oude telefoontoestellen werden gebruikt..

Vele malen in Rugrats, wordt het nummer 555-5555 gebruikt. Het wordt gebruikt voor veel bedrijven en plaatsen in de show.

Homer is in The Simpsons aflevering "Burns, Baby Burns", probeert te maakt een losgeld noemen na de ontvoering van de heer Burns zoon. De Springfield politie traceren de oproep maar nadat Officer Eddie onthult dat het nummer begint met 555  Het telefoonnummer van de Simpsons werd éénmaal gewijzigd, In de aflevering "A Tale van twee Springfields" Homer was ongelukkig toen het netnummer van 636 939 werd  gewijzigd maar het lokale nummer bleef een 555 nummer.

In 1994 begon de Noord-Amerikaanse nummering een actie om 555 getallen die buiten het bereik van de fictieve 555-01XX lagen te gebruiken voor promotionele nummers.. Dit zou betekenen dat een consument een netnummer zou kunnen vormen met een getal van zeven cijfers, de eerste in te geven als 555 en de volgende 4 in te geven als een woord vb. 555-TAXI waarna de beller terecht zou komen bij een taxibedrijf.  Volgens een artikel van de New York Times 2003, was de  gewenste functionaliteit afhankelijk van samenwerking tussen de lokale telefoon autoriteiten, en de meeste telefoonbedrijven hebben geaarzeld om samen te werken. Ondanks het feit dat de 555-service vrijwel niet beschikbaar is tot nu toe, zijn de de meeste van de beschikbare 555 nummers zijn al gereserveerd.

Bovendien, is het fictief karakter van de 555 alleen beperkt in Noord-Amerika. Concreet betekent dit dat wanneer in sommige andere landen het "fictieve nummer" zoals vermeld in de film opbelt men toch verbinding kan krijgen met een bestemmeling.  Dit feit resulteerde in een rechtszaak in de late jaren 1980. Cartoonist Gary Larson had in zijn dagelijkse The Far Side panel, een graffiti getoond van een 555 telefoonnummer waarmee men een rechtsreekse telefoonverbinding kon maken met niemand minder dan Satan. Wanneer het nummer werd gebeld in Australië kwam men bij een werkelijke persoon terecht die duizenden oproepen kreeg met de vraag of men verbonden was met Satan. Hij werd gek van de duivelaanbidders, exorcisten, duivelbestrijders, personen die smeekten om hun ziel aan hem te verkopen....De eigenaar van het telefoonnummer stelde een vordering in tegen de televisiemakers, doch verloor zijn proces.

555 getallen zijn genoemd in de 1993 actiefilm The Last Action Hero, met in de hoofdrol Arnold Schwarzenegger. Het karakter van Danny Madigan (gespeeld door Austin O'Brien) probeert Schwarzenegger's karakter te overtuigen dat hi niet in de werkelijkheid is, maar sechts leeft in een schijnwereld meer bepaald in een film door erop te wijzen dat alle telefoonnumers beginnen met 555 getallen. Hij legt uit dat dit onmogelijk is in de echte realiteit door erop te wijzen dat er aldus slechts 9999 mogelijke telefoonnummers kunnen bestaan. (hoewel er technisch 10.000 mogelijke telefoonnummers zijn wanneer men  0000 en 9999 meerent). Hij legt uit dat deze 9999 nummers duidelijk onvoldoende zijn om alle inwonenrs alleen van Los Angeles van een telefoonnnummer te voorzien. Schwarzenegger's karakter antwoordt dat de netbeheerders dit probleem wel zullen oplossen en O'Brien's karakter het onderwerp laat vallen.

De praktijk van specifieke nummers toegewezen voor fictieve gebruik kwam er op vraag nadat sommige klanten met telefoons werden overspoeld door dolende bellers niet in het minst na het populire lied van  Tommy Tutone met name het lied 867-5309/Jenny..

In België worden in TV series vaak telefoonnumers vermeld die wel degelijk kunnen opgebeld worden en die een soort practical joke of commerciële onsteuning van de serie uitmaken. Zo ondermeer het teleffonnummer van Alain Vandam in de serie het eiland.
 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: za, 28/04/2012 - 12:07
Laatst aangepast op: za, 28/04/2012 - 12:07

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.