-A +A

aandeelhoudersovereenkomst

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een aandeelhoudersovereenkomst is een wettelijk, bindend document waarin de essentiële afspraken worden opgenomen over de wijze waarop de (of bepaalde) aandeelhouders hun  stemrecht zullen worden uitgoefenend en waarbij regelingen voorzien worden  nopens de overdracht tussen de aandelen of de tijdelijke onmmogelijkheid hiertoe.

Deze afspraken kunnen verder gaan ondermeer:

• de wijze waarop de partners elkaar dienen te behandelen en te informeren

• Een aandelhoudersovereenkomst kan voorzien in een aandeelhoudersstructruur met een raad van van bestuur, een algemene vergadering en en dagelijks bestuur

• Deze overeenkomst kan voorzien in dienstenregeling, regelingen bij overlijden, toetreding en uittreding van de partners, waardebepaling tussen de partners in zake de overdracht, beperking van de overdracht tot bv. de leden van de aandelenstructuur.

Toepassingen: 
 
joint venture
onderneming met een meervoudige eigenaars- of controlestructuur
aandeelhouders die een gegroepeerd en versterkt een minderheidsbelang in een onderneming aanhouden.

Opstelling van een aandeelhoudersovereenkomst is vakwerk en maatwerk voor de jurist, advocaat met kennis van de vennootschapsrecht en laat zich niet vatten in vaste modellen. Wij kunnen evenwel de nodige documenten hiertoe opstellen met de nodige onderlegdheid rekening houdende met de wensen van de cliënt

 

Wettelijke bronnen:

artikel 281, 510 en 551 W.Venn.

 

Franse term: 
convention d' actionnaires
Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: ma, 17/01/2011 - 22:25
Laatst aangepast op: zo, 01/01/2012 - 15:07

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.