-A +A

Erkenning van een kind ongedaan maken

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Liegende moeders

Een vrouw stelt zwanger te zijn van een man. De man gelooft dit en erkent het kind. Nadien blijkt hij de vader niet te zijn. Hij kan middels een gerechtelijke procedure de erkenning ongedaan maken.

De afstammingswetgeving regelt de betwisting van de geldige, maar zogenaamde ‘leugenachtige’ erkenning. Daarmee bedoelt men de erkenning die gebeurde zonder dat er tussen de erkennende man en het erkende kind een genetische band bestaat.

In tegenstelling tot het vastleggen van de erkenning, moet de betwisting wel via een gerechtelijke procedure gebeuren. Via tussenkomst van een advocaat.

De erkenner, moet dan bewijzen dat zijn of haar erkenning omwille van dwaling, bedrog of geweld buiten zijn of haar echte wil gebeurde. Het meest sprekende voorbeeld hiervan is de man die het kind erkende in de veronderstelling dat hij genetisch de vader was, waarbij een DNA test later het tegendeel bewijst.

Sinds de nieuwe afstammingswetgeving in werking is getreden op 1 juli 2007 kunnen andere personen dan de erkenner, de moeder, het kind en de beweerde biologische vader geen vordering meer instellen tot betwisting.

Het parket heeft evenwel een initiatiefrecht om  'schijnerkenningen', te betwisten met het oog op een verblijfsrech.

Naast de DNA test die als cruciaal bewijs wordt aanzien mag wanneer deze test onmogelijk is, het bewijs ook met alle middelen geleverd worden, dus ook met getuigen, een al te klein leeftijdsverschil tussen erkenner en kind, het feit dat moeder de erkenner pas een aantal jaren na de geboorte ven het kind heeft leren kennen...

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: za, 24/03/2012 - 13:33
Laatst aangepast op: za, 24/03/2012 - 13:33

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.