-A +A

Collectieve schuldenregeling: profielonderzoek van personen in de procedure van collectieve schuldenregeling

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Jonathan DE BOEVER
Auteur: 
Bertel DE GROOTE
Auteur: 
Patricia EVERAERT
Auteur: 
Stefaan VOET
Tijdschrift: 
P&B
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2017
Pagina: 
102
Samenvatting

Het doel van deze studie, die ook terug te vindien is in de Jurabibliotheek gerechtelijk recht,  is een analyse te maken van de kenmerken van mensen die zich in een procedure van collectieve schuldenregeling bevinden. We onderzoeken de persoonlijke gegevens van de schuldenaar, de inkomsten en de lasten van de schuldenaar, de schuldeisers en de specifieke informatie van het dossier. Dit leidt ons tot de twee centrale onderzoeksvragen van dit artikel:

• Wat is het profiel van personen verwikkeld in de procedure van collectieve schuldenregeling?

• Wat zijn de voornaamste determinanten van de totale schuldenlast van personen verwikkeld in de procedure van collectieve schuldenregeling?

Inhoudstafel tekst: 

1. Inleiding 102

2. Literatuur en hypothesevorming 103

2.1. Persoonlijke gegevens van de schuldenaar 103

2.2. Inkomsten en lasten van de schuldenaar 104

2.3. Schuldeisers 105

2.4. Dossierspecifieke informatie 105

3. Methodologie 105

4. Resultaten 106

4.1. Frequentietabellen 106

4.2. Beschrijvende statistieken 107

4.3. Testen van de hypotheses 108

4.4. Bijkomende analyses 110

5. Analyse van de aard van de schulden 114

6. Conclusie 115

Appendix 117

 

Jonge mensen uit de leeftijdscategorie van 18 tot en met 49 jaar komen procentueel meer voor in de procedure van collectieve schuldenregeling dan de ‘oudere’ mensen (mensen uit de leeftijdscategorie ouder dan 49 jaar). Maar liefst 71 % van de steekproef behoort tot de categorie van jonge mensen, terwijl in België maar 51,9 % van de bevolking tot de categorie van jonge mensen behoort.Alleenstaanden of eenoudergezinnen komen procentueel meer voor in de procedure van collectieve schuldenregeling dan samenwonenden en gehuwden. De steekproef bestond voor 66,2 % uit alleenstaanden of eenoudergezinnen, wat veel hoger is dan de 45,19 % in de Belgische bevolking.

Beroepsmatige actieve personen komen procentueel minder voor in de procedure van collectieve schuldenregeling dan werklozen en andere niet-beroepsmatige actieven. Werkloosheid is positief gerelateerd is aan financiële problemen.

Er zijn  veel minder gehuwden in collectieve schuldenregeling in vergelijking tot  ongehuwden en gescheidenen.

Personen die in België geboren zijn, komen procentueel meer voor in de procedure van collectieve schuldenregeling dan mensen die in het buitenland geboren zijn.

De zogenaamde jonge mensen (mensen uit de leeftijdscategorie van 18 tot en met 49 jaar) hebben niet noodzakelijk een hogere schuldenlast dan de ‘oudere’ mensen (mensen uit de leeftijdscategorie ouder dan 49 jaar).

Alleenstaanden en eenoudergezinnen hebben geen significant hogere schuldenlast dan samenwonenden en gehuwden.De niet-beroepsmatige actieven hebben geen hogere schuldenlast dan beroepsmatige actieven.

De studie leverde geen bewijs nopens de hypothese dat de totale schuldenlast groter zou zijn naarmate het gezin groter wordt, terwijl het aantal schuldeisers wel stijgt met de grote van het gezin. Los daarvan toont de studie wel aan dat de ltatle schuldenlast evenredig stijgt met het aantal schuldeisers.

Mensen die vroeger handelaar zijn geweest hebben een gemiddeld hogere totale schuldenlast hebben dan personen in de procedure van collectieve schuldenregeling die voorheen geen handelaar zijn geweest.

Gehuwden hebben een significant hogere schuldenlast dan alleenstaanden en samenwonenden.

Invaliden hebben gemiddeld een hogere schuldenlast dan werklozen. Ook hebben ze gemiddeld een hogere schuldenlast dan gepensioneerden.

 

 

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: zo, 24/06/2018 - 15:35
Laatst aangepast op: zo, 24/06/2018 - 23:17

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.