-A +A

(On)vriendelijke overnames en beschermingsconstructies

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Sleghter W J
Tijdschrift: 
TPR
Jaargang: 
1989
Pagina: 
97
Samenvatting
97 (On)vriendelijke overnames en beschermingsconstructies (klik hier)
Slagter W.J.

 

Bij een vijandige overname doet een partij een bod op de aandelen van een bedrijf zonder dat het bedrijf er zelf om heeft verzocht of mee ingestemd. Dit fenomeen staat in de Engelstalige literatuur bekend onder de term greenmailing.

Beschermingsconstructies tegen vijandelijke overname

De meest simpele beschermingscontructie is een rechtsvorm kiezen die zich niet voor vijandige overnames leent of geen beursnotering aan te vragen.

• Uitgifte van prioriteitsaandelen met extra bevoegdheden ;
• Uitgifte van van preferentiële aandelen
• Uitgifte van aandelen met beperking van stemrechten
• Stichting administratiekantoor (STAK): Hierdoor worden stemrechten losgekoppeld van dividendrechten
• Invoering van het structuurregimes middels een raad van commissarissen die de macht van aandeelhouders 
• Verkopen van waardevolle bedrijfsonderdelen (verkoop van de kroonjuwelen)
• Introductie van een White Knight (witte ridder) zoeken: een andere betere overnamepartij zoeken die een beter bod doet. Een White Knight is een persoon of vennootschap die tegen een vijandige bieder opbiedt en wiens overname door het bedrijf als gunstiger wordt gezien. De White Knight 'redt' het bedrijf hiermee van de vijandige overname. Soms kan een White Knight een bedrijf redden van een faillissement door het over te nemen. Omdat de overname gunstiger is dan een faillissement, kan hier ook gesproken worden van White Knight.
Naast White Knights onderscheidt men ook White Squires (witte schildknapen), die slechts een strategisch minderheidsbelang kopen.

Het is mogelijk dat de vijandige overnemer het er niet bij laat zitten en een hogere overnameprijs biedt. Dit kan leiden tot een 'biedingsstrijd' en soms tot een economisch niet meer verantwoordbare prijs voor de ondernemer. Ook kan de vijandige overnemer in het uiterste geval besluiten de White Knight (vijandig) over te nemen.

Uiteraard zijn de motieven van White Knights meestal zakelijk en verre van ridderlijk of nobel: ze menen simpelweg dat hun strategie voor hen uiteindelijk gunstiger is. De term ziet slechts op de perceptie vanuit het management van het overgenomen bedrijf. Bij een vijandige overname zal dit immers meestal het veld moeten ruimen waardoor voor hen de White Knight inderdaad als een redder (of ridder) toeschijnt.
 

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: zo, 08/03/2015 - 14:15
Laatst aangepast op: zo, 08/03/2015 - 15:21

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.