-A +A

Combinatie van rode pijlvormige lichten en cirkelvormige (gewone) verkeerslichten

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Correctionele Rechtbank
Plaats van uitspraak: Leuwen
Datum van de uitspraak: 
don, 05/06/2014
Publicatie
tijdschrift: 
Tijdschrift van de Politierechter
Uitgever: 
Larcier
Jaargang: 
2014
Pagina: 
183
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

Combinatie van rode pijlvormige lichten en cirkelvormige (gewone) verkeerslichten

Pijlvormige lichten die enkel boven een bepaalde rijstrook werden geplaatst zijn bindend overeenkomstig artikel 61.4.2 Wegcode. Indien deze lichten samen zijn opgesteld met cirkelvormige verkeerslichten rechts van de rijbaan, vervangen de pijlvormige lichten boven de rijstrook voor die rijstrook en voor de door de pijlen aangeduide rijrichting de cirkelvormige lichten, overeenkomstig artikel 61.1.1.4de Wegcode.

Het feit dat pijlvormige lichten boven een rijstrook voor die rijstrook de cirkelvormige lichten vervangen is niet in tegenspraak met artikel 61.4.1 Wegcode.

Artikel 61.1.4de Wegcode stelt dat cirkelvormige verkeerslichten links of boven de rijbaan mogen worden herhaald.

Hieruit kan enkel worden afgeleid dat cirkelvormige lichten boven de rijbaan niet bindend zijn indien geen zelfde cirkelvormige lichten rechts van de rijbaan werden geplaatst.

Dit artikel bepaalt echter geenszins dat deze lichten niet mogen worden vervangen door pijlvormige lichten. Dit blijkt tevens uit de woordkeuze in de test van artikel 61.4 Wegcode. Artikel 61.4.1 stelt dat cirkelvormige lichten mogen worden herhaald boven de rijbaan, terwijl artikel 61.4.2 stelt dat pijlvormige lichten bindend geplaatst worden boven de rijstrook.

Indien rechts van de rijbaan cirkelvormige verkeerslichten zijn aangebracht en boven een bepaalde rijstrook pijlvormige lichten, dan vervangen deze pijlvormige lichten voor die rijstrook en voor de aangegeven rijrichting de cirkelvormige lichten.

Indien beide lichten een verschillende kleur aangeven dienen voor die bepaalde rijstrook dan ook de pijlvormige lichten te worden gevolgd.

Een rode pijl voorbij rijden in de richting die door de pijl aangegeven wordt, stemt overeen met het voorbij rijden van een rood licht. Dit houdt in wanneer een rode pijl naar links is geplaatst samen met een cirkelvormig groen licht, dit voor gevolg heeft dat dit groene licht slechts van toepassing is voor de andere rijrichtingen dan deze aangegeven door de rode pijl.

Voor een toepassingsgeval zie Corr. Rechtbank Leuven, 05.06.2014, T. Pol. december 2014, pagina 183.
 

Noot: 

M. Sterkens, “De opsporing en vaststelling van inbreuken” in Bestendig Handboek Verkeer, Mechelen, Kluwer, losbl., III.11-8, nr. 5109.

 

Gerelateerd
Aangemaakt op: vr, 20/02/2015 - 12:17
Laatst aangepast op: ma, 11/09/2017 - 11:41

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.