Samenvatting
Art. 563 Ger. W. bepaalt: De rechtbank van eerste aanleg neemt kennis van de tegenvorderingen, ongeacht hun aard en hun bedrag.
De arbeidsrechtbank, de rechtbank van koophandel en de vrederechter nemen kennis van de tegenvorderingen die, ongeacht hun bedrag, onder hun volstrekte bevoegdheid vallen of die ontstaan hetzij uit de overeenkomst, hetzij uit het feit dat ten grondslag ligt aan de oorspronkelijke vordering.
Tegenvorderingen gegrond op het tergend of roekeloos karakter van een vordering, worden gebracht voor de rechter voor wie deze vordering aanhangig is.
De vrederechter is bevoegd volgens dit artikel om kennis te nemen van tegeneisen ex eadem causa.
Een tegeneis die niet onder de bevoegdheid valt van de rechter bevoegd om van de hoofdeis kennis te nemen zal door de rechter dienen verzonden naar de bevoegde rechter.
Preview
Art. 563 Ger. W. bepaalt: De rechtbank van eerste aanleg neemt kennis van de tegenvorderingen, ongeacht hun aard en hun bedrag. De arbeidsrechtbank, de rechtbank van koophandel en de vrederechter nemen kennis van de tegenvorderingen die, ongeacht hun bedrag, onder hun volstrekte bevoegdheid vallen of die ontstaan hetzij uit de overeenkomst, hetzij uit het feit dat ten grondslag ligt aan de oorspronkelijke vordering. Tegenvorderingen gegrond op het tergend of roekeloos karakter van een vordering, worden gebracht voor de rechter voor wie deze vordering aanhangig is. De vrederechter is bevoegd volgens dit artikel om kennis te nemen van tegeneisen ex eadem causa. Het betreft de tegeneisen die niet onder hun materiële bevoegdheid vallen, doch wel ontstaan zijn uit de overeenkomst, hetzij uit het feit dat ten grondslag ligt van de oorspronkelijk ingestelde hoofdeis. De exclusieve bevoegdheid van een bepaald rechtscollege geldt echter als algemene beperking van de prorogatie van bevoegdheid inzake tegeneisen. De vrederechter kan ook kennis nemen van tegeneisen ex dispari causa. Het betreft de tegeneisen die, ongeacht hun bedrag, onder zijn materiele bevoegdheid valt. Wanneer de tegeneis dus ...