Krakers uitdrijven via politie en parket
Concreet kan een eigenaar van een gekraakt pand klacht indienen bij de politie, waarna aan het parket een uithuiszetting wordt gevraagd. Middels een aanplakbrief aan de woning wordt dan de krakers 8 dagen de tijd geven om het huis te verlaten of beroep aan te tekenen bij de vrederechter. Verlaat de kraker na het bevel van de procureur nog steeds de woning niet, dan kan de politie gedwongen uitvoeren.
De Procedure voor de Vrederechter
Krakers kunnen een pand worden uitgedreven middels eenzijdige verzoekschriften waarbij de uitzetting wordt gevraagd van krakers of andere personen.
De eigenaar of de huurder kan een vordering inleiden tot uithuiszetting uit plaatsen die zonder recht of titel worden betrokken middels een verzoekschrift bij de vrederechter of, in geval van volstrekte noodzakelijkheid, bij eenzijdig verzoekschrift.
In geval van uithuiszetting bepaalt de vrederechter dat de uithuiszetting plaatsgrijpt vanaf de achtste dag volgend op de betekening van het vonnis. In uitzonderlijke, ernstige omstandigheden, kan de vrederechter een langere termijn bepalen, zoals bijvoorbeeld in volle winterperiode.
Art. 1344decies Ger.W. bepaalt onder meer dat in geval van uithuiszetting de rechter bepaalt dat de tenuitvoerlegging van de uithuiszetting plaatsgrijpt vanaf de achtste dag volgend op de betekening van het vonnis, tenzij de rechter bij een met redenen omklede beslissing bepaalt dat, wegens uitzonderlijke, ernstige omstandigheden, onder meer de mogelijkheden van de persoon die zonder recht of titel een plaats betrekt om opnieuw gehuisvest te worden in dusdanige omstandigheden dat geen afbreuk wordt gedaan aan de eenheid, de financiële middelen en de behoeften van het gezin en dit in het bijzonder gedurende de winterperiode, een langere termijn verantwoord blijkt.
Waar gelet op het gebrek aan tegenspraak geen kennis kan worden genomen van de eventuele uitzonderlijke omstandigheden die een verlenging van de wettelijke termijn zouden kunnen staven, dient de ontruimings- en uitzettingstermijn te worden bepaald op de wettelijke termijn van acht dagen.
Iedere houder van een recht of titel op het betrokken goed kan bij verzoekschrift op tegenspraak of, in geval van volstrekte noodzakelijkheid, bij eenzijdig verzoekschrift, neergelegd ter griffie van het vredegerecht, een vordering inleiden tot uithuiszetting uit plaatsen die zonder recht of titel worden betrokken (art. 1344octies Ger.W.)
Het gebruik van het eenzijdig verzoekschrift is enkel toegelaten in geval van volstrekte noodzakelijkheid. Deze volstrekte noodzakelijkheid kan te wijten zijn aan de omstandigheid dat er geen tegenpartij bekend is.
Krakers uitdrijven (andere opties)
In sommige gevallen blijkt bij onderzoek dat krakers of andere personen staan ingeschreven op het adres van het beweerd gekraakte pand, om de verzoekschriften met kennis van zaken te kunnen laten behandelen dient een bewijs van inschrijving gevoegd te worden waaruit blijkt of er op het adres dat vermeld wordt in het verzoekschrift al of niet personen zijn ingeschreven. Bovendien dient op enigerlei wijze het bewijs geleverd te worden dat er inderdaad krakers aan te treffen zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een P.V. van vaststelling.
Het uitgangspunt van een vordering tot uitdrijving van krakers is het eigendomsrecht conform art. 544 B.W.
Een bezetting zonder recht of titel is een bezetting van een persoon van een onroerend goed, zonder enig wettelijk recht, zonder enig persoonlijk of zakelijk recht.
Mogelijkheden voor de eigenaar:
• een revindicatievordering teneinde terug hersteld te worden in zijn eigendomsrechten
• de vordering op grond van artikel 629, 1° Ger. W., op basis waarvan de vrederechter bevoegd is kennis te nemen van geschillen betreffende de uitzetting uit plaatsen zonder recht betrokken, ongeacht of er al dan niet een overeenkomst tussen partijen bestaat.Het is de vrederechter van de plaats waar het goed gelegen is die bevoegd is (art. 629,1° Ger.Wetboek. DE vrederechter kan de onmiddellijke uitzetting bevelen uitvoerbaar met dwang en eventueel gekoppeld aan een dwangsom.
Kraakrecht?
Krakers beroepen zich op het grondrecht op wonen waarbij zij menen een subjectief recht te kunnen putten om onroerende goederen van derden te gebruiken. Dit recht is evenwel onbestaande. Zie Vred. Gent (2) 26 december 2011, TGR-TWVR 2012, afl. 3, 171
Het recht op wonen, vervat in art. 23 GW stelt enkel een principe dat door de bevoegde overheden verder moet worden uitgewerkt doch is geen norm van directe werking, waarop iemand zich kan beroepen om zich te vestigen in andermans eigendom zonder diens toestemming. Noch dit principe, noch het EVRM (art. 8 en 17) kan wettigen dan een ‘beroepskraker’ zich naar eigen goeddunken in een eigendom zonder toestemming van de eigenaar vestigt.
Vergoeding
Wie zonder recht noch titel een woning betrekt, is geen huurgeld verschuldigd, maar wel een vergoeding ter compensatie van de genotsderving wegens bezetting zonder recht of titel.
Klik hier voor een modelverzoekschrift gericht aan de Vrederechter tot uitdrijving wegens bezetting zonder recht of titel
Middels dit model van verzoekschrift kan een eigenaar van een onroerend goed aan de vrederechter verzoeken een persoon uit dit onroerend goed duit te zetten die de woning bezet zonder hiertoe het recht te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een persoon zijn met wie hij een relatie had en met wie de relatie verbroken is, dan wel een persoon die destijds huurder was maar die na het einde van de huur in de woning is gebleven of die na het verlaten van de vorige huurder in het pand is gebleven, dan wel een persoon die zich gewoon toegang tot de woning verschaft en er zich blijft ophouden.
Het model bevat een aantal praktische tips en vermeldt de bij te voegen bijlagen om aan de bezetting zonder recht of titel een einde te maken.