Acquisitiefraude is een vorm van bedrog waarbij een ondernemer of een consument iets tekent of een handeling stelt waarbij hij meent zich niet te verbinden en waarbij hij door manoevers of kleine lettertjes, dan wel andere kunstgrepen toch verbonden is.
Een andere vorm van acquisitiefraude is een product of dienst gratis voorstellen, zonder dat de klant beseft dat hij toch verbintenissen aangaat, dan wel gegevens of informatie vrijgeeft. Indien u voor iets niets betaalt dan bent u niet de klant, maar wel het product.
Tenslotte is acquisitiefraude een vorm van bedrog waarbij een product of dienst zeer goedkoop wordt voorgesteld, maar waarbij de klant niet beseft dat hij een contract van bepaalde of onbepaalde duur afsluit met een hele reeks leveringen van producten of diensten aan een veel hogere prijs, dan wel meent een contract af te sluiten voor een korte periode, dan wel voor een éénmalige dienst doch waarbij hij door kleine lettertjes gebonden wordt in een (zeer) lang contract, een contract van onbepaalde duur of een moeilijk opzegbaar contract.
Internetgidsen, faxgidsen, telefoongidsen, websitegidsen, webhosting, webdevelopdiensten, onderhoudscontracten zijn de laatste jaren een ware plaag aan het worden voor handelaars. Voelt u zich ook een slachtoffer van oplichting?
U kant wellicht het scenario. Tijdens een vlot verkoopraatje wordt u een contract voorgeschoteld waarbij u nauwelijks de tijd krijgt het te lezen of u ontvangt een formulier waarbij u verzocht wordt uw adresgegevens, e-mailadres, website, telefoonnummer na te zien en eventueel te verbeteren met oog op correcte opname in één of andere gids. Als goede bedrijfsleider meent u dat u hierbij alle belang heeft, teneinde te verhinderen dat uw gegevens verkeerd verspreid worden. Maar zonder te beseffen waarvoor u zich engageert plaatst u uw handtekening op een formulier dat er op het eerste zicht vrijblijvend uitziet om later te beseffen dat u zich vaak voor jaren in kleine of verborgen lettertjes geëngageerd heeft om buitensporige bedragen te betalen die in totale wanverhouding staan met de kosten van opname in de gidsen, die overigens in de praktijk een zeer twijfelachtige commerciële waarde hebben.
Korte tijd nadien krijgt u de verrassing: een fenomenale factuur voor de opname van uw gegevens in de zogeheten gids. U voelt zich terecht opgelicht.
Zelfs na schriftelijke betwistingen, blijft het aanmaningen regenen of wordt u geconfronteerd met incassokantoren.
Hoe gaat u te werk wanneer u van deze praktijken het slachtoffer bent?
Tip 1: betaal nooit.
Tip 2: ga nooit in op een minnelijke schikking uitgaande van deze bedrijven waarbij ze bv. voorstellen om slechts voor 1 jaar te betalen.
Tip 3: betwist de factuur onmiddellijk middels een aangetekend schrijven.
Tip 4: signaleer de feiten onmiddellijk aan de FOD economie, dienst controle en bemiddeling,
Tip 5: Leg klacht neer bij de politie, vraag een kopie van het proces-verbaal en leg nadien een verklaring van benadeling af bij het parket (of laat dit neerleggen door uw advocaat), zodat u op de hoogte blijft van de zaak.
Tip 6: Indien u gedagvaard wordt in betaling, raadpleeg dan onmiddellijk een advocaat tot betwisting van de zaak en geef de opdracht een tegeneis in te stellen.
Tip 7: Indien u nog verder wilt gaan en ook uw collega's en uzelf wilt beschermen tegen verdere verontrusting in die zin, kan u een vordering tot staking door uw advocaat laten instellen tegen dergelijke praktijken.
Tip 8: Indien u toch reeds betaald heeft, leg dan klacht neer met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter
Hoewel de wetgever met (huidig) art. VI.106, 2o WER o.m. het ronselen van reclame voor frauduleuze internetgidsen wilde aanpakken, is het toepassingsgebied ervan niet beperkt tot dergelijke activiteiten.
Voor de wettelijke bepalingen van bedrog in het NBW zie www.elfri.be - Artikel - Bedrog
Lijst van verdachte reclameronselaars
Bedrog met beroepengidsen, reclame-inlassingen en domeinnamen.