Een aannemingsovereenkomst is een overeenkomst tot het verrichten van arbeid waarbij de ene partij, de aannemer, er zich toe verbindt om voor een bepaalde prijs een bepaald werk uit te voeren en de andere partij er zich toe verbindt deze prijs te betalen
Uw relatie met uw architect :
Elke architecten is verplicht schriftelijk contract op te stellen alvorens zijn werkzaamheden aan te vatten.
Wat moet er allemaal in dit contract voorzien zijn:
- afspraken over bouwbudget
- afspraken over het verloop van zijn werken zijn timing
- ereloonafspraken
- de verantwoordelijkheden.
De architect is gebonden door het budget dat bepaald werd in dit contract.
Ga niet in zee met een niet-verzekerd architect. Vraag hierom een attest aan uw architect waaruit blijkt dat hij verzekerd is voor zijn beroepsaansprakelijkheid.
Uw relatie met uw aannemer:
Controleer of de aannemers waarmee u werkt wel degelijk geregistreerde aannemers zijn. Ga hierbij niet voort op hun verklaringen. U kan dit controleren door een telefoontje of een bezoek aan het BTW kantoor van de plaats van vestiging van de aannemer.
Werken met niet geregistreerde aannemers houdt zeer grote risico's in. Vooreerst zijn dit meestal aannemers met zware problemen waardoor hun faillissement tijdens de werken of in de periode waarin zij aansprakelijk blijven voor u roet in het eten kan gooien. Verder riskeert u zeer hoge boetes (RSZ en BTW)
Stel een aannemingscontract op met uw aannemer waarin duidelijke afspraken worden gemaakt. Indien u een modelcontract wordt voorgelegd door uw architect of uw aannemer, laat het dan door een advocaat met kennis van aannemingsrecht nalezen, of laat uw advocaat een modelcontract opstellen. Een advocaat onderlegd in aannemingsrecht kan dit middels zijn eigen aangepaste modellen, waarin hij jaren ervaring heeft gelegd uit honderden dossiers. De kosten hieraan verbonden zijn uiterst miniem vergeleken met de moeilijkheden die u zich hierna kan besparen. Een groot deel van de problemen in het aannemingsrecht ontstaan door slechte, onvolledige, slordige of onbestaande schriftelijke contracten.
Ook indien u aannemer bent heeft u belang in degelijk opgestelde contracten. Laat daarom uw contracten nalezen door uw advocaat.
In de aannemingsovereenkomst wordt ondermeer bedongen:
- te gebruiken materialen,
- te nemen voorzorgsmaatregelen,
- uitvoeringstermijen
- de prijs of prijsbepaling van de aanneming
- regels bij meer en minder werken
- wijze van oplevering
- uitvoeringstermijn en schadevergoeding bij miskenning ervan
Tracht in de mate van het mogelijke te vermijden dat u werkt met aannemers die onderaannemers inhuren. Nadelen verbonden aan onderaannemers:
- U heeft met hen geen rechtstreekse band
- in een aantal gevallen leidt de kwaliteit van het werk hieronder
- U heeft geen zicht op de vakkennis van de onderaannemer
- U betaalt veel meer en vaak het dubbele van hetgeen de vaak onbetaalde onderaannemer ontvangt
- bij conflicten ontstaan ingewikkelde verhoudingen
Zichtbare gebreken
dient u onmiddellijk te laten vaststellen in het PV van voorlopige oplevering en alvorens u in de woning trekt.
Verborgen gebreken vastgesteld binnen de tien jaar:
U dient onmiddellijk na de vaststelling van deze gebreken te reageren en binnen de zelfde korte termijn uw vordering via uw advocaat te laten inleiden zo er geen akkoord kan worden bekomen.