Wettelijke bron: de wet van 29 april 2013, Belgisch Staatsblad 3 juni 2013 betreffende de door de advocaten van de partijen medeondertekende onderhandse akte.
Een advocatenakte is een onderhandse akte met een bijzondere bewijswaarde. Deze bewijswaarde wordt verleend door de medeondertekening van de een onderhandse akte door de advocaat van de partijen, lees medeondertekend door elke advocaat met een onderscheiden belang.
Deze bijzondere bewijswaarde betreft:
• het geschrift en op de handtekening van de partijen
• het bewijs dat de partijen instemmen met de rechtsgevolgen van hun overeenkomsten geldt zowel tussen de partijen als tegenover hun erfgenamen of rechtverkrijgenden.
De mede-ondertekening door de advocaat maakt de advocaat aansprakelijk in die zin, dat zijn handtekening de erkenning van de advocaat inhoudt dat hij zijn cliënt volledig heeft ingelicht over de rechtsgevolgen ervan. Dat brengt dus een grotere verantwoordelijkheid van de advocaat met zich mee.
De regelmatige advocatenakte draagt bewijskracht van haar echtheid, waardoor bij betwisting van de echtheid van de advocatenakte de partij de valsheid ervan dient te bewijzen middels de valsheidsprocedure van artikel 895 Ger.W.
Het volledige bewijs van de advocatenakte behelst het geschrift en de handtekening, niet de inhoud, noch de datum. De bijzondere bewijswaarde geldt, in tegenstelling tot de notariële akte, evenmin ten aanzien van derden.
De advocatenakte is, in tegenstelling tot de notariële akte, geen uitvoerbare titel.
In de praktijk kent de advocatenakte geen succes.