1. Afsluiting met niet levende materialen:
op eigen grond
u kan uw eigendom afsluiten op de uiterste grens van uw eigen perceel met een tuinmuurtje van maximum 1,2 meter hoogte. hiervoor heeft u principieel geen bouwvergunning nodig. Uitzondering: voor muurtjes in voortuinen hoger dan 50 cm heeft u wel een bouwvergunning nodig.
Bevraag u vooraf steeds bij het gemeentebestuur. Sommige gemeentebesturen voorzien bijzondere regels inzake afsluiting. Zo wordt soms het gebruik van bepaalde materialen opgelegd of juist verboden (vb. verbod tot gebruik van betonplaten).
op de perceelscheiding
dergelijke afsluiting gebeurt in gemeen akkoord met de nabuur of op grond van een plaatselijke reglementering. In dergelijke gevallen gebeurt de afscheiding op gemene kosten.
2. Afsluiting met levende materialen
Zie bepalingen veldwetboek
op eigen grond
hoogstammige bomen moeten geplant worden op 2 meter van de perceelgrens. Indien de bomen dichter staan kan de nabuur vragen dat deze gekapt worden.
Uitzondering: fruitbomen die als leibomen tegen een muur geplaatst zijn. Let wel men mag geen fruitbomen leiden langs een niet gemeenschappelijke muur.
levende hagen en begroeide draadafsluitingen op een halve meter van de perceelgrens.
voor definitie van hoogstammigen en laagstammigen/struiken raadpleegt u best de plaatselijke gebruiken via het plaatselijke vredegerecht.
op de perceelscheiding
In gemeen akkoord met de nabuur te bepalen mits schriftelijk akkoord of mondeling akkoord. Een schriftelijk akkoord strekt tot aanbeveling inzake de bewijslast.
3.Het betreden van de naburige eigendom
Is toegelaten voor het onderhoud en de herstelling van de niet-gemeenschappelijke muur mits toestemming indien de naburige eigendom is afgesloten. Bij gebreke aan toestemming heeft men het recht te betreden op de minst beschadigende wijze en mits vergoeding van de hierdoor veroorzaakte schade.
4.Overhangende takken
Mag je niet zelf afhakken. Je kan wel eisen dat je buur ze afkapt. De vruchten blijven van je buur, tenzij ze in jouw eigendom afvallen.
5. Doorschietende wortels
Mag je zelf doorhakken.
Plaatselijke gebruiken
Vooral in zuid Oost-Vlaanderen zijn er tal van plaatselijke gebruiken zijn ivm de plantafstand van hagen en hoogstammige bomen, zodat de algemene regel hier meer uitzondering is dan regel. Meer info in het boek 'de afstand van de beplantingen' uitgegeven UGA te Heule.
Al te veel gaan burgers ten onrechte de algemene regel hanteren bij het beoordelen van de beplanting van hun buur ... wat soms tot overbodige problemen zorgt.
Om de plaatselijke gebruiken te kennen raadpleegt u best het plaatselijk vredegerecht.
Als plaatselijk gebruik worden onder meer erkend (algemene optekening in 1972):
- in de gerechtelijke kantons Ninove, Brakel, Geraardsbergen, Herzele, Oudenaarde, Ronse, Zottegem en het 2de kanton Aalst worden hagen geplant op anderhalve voet (42cm) en hoogstammen op 3 voet (84cm);
- in het 1ste kanton Aalst worden hoogstammen verondersteld op 85 cm te zijn geplant;
- in het 6de kanton Gent (het vroegere kanton Oosterzele) worden hoogstammen verondersteld te zijn geplant op 90cm en laagstammen op 44cm.