De bindende derdenbeslissing is de beslissing over een geschil die genomen wordt in uitvoering van een overeenkomst waarbij de partijen zijn overeengekomen hun geschillen te beslechten of vaststellingen te verrichten door een derde, waarbij zij zich op voorhand verklaren zich te zullen schikken naar deze beslissing. Zij beslissen aldus een deel of het geheel van hun bestaande of toekomstige geschillen niet door de rechter te laten beslissen maar door een derde partij (vaak een door beiden gekozen advocaat of expert). De clausule waarbij partijen zich hiertoe verbinden heeft een vaststellingsovereenkomst. Tegen de beslissing van de derde die ingevolge een vaststellingsovereenkomst een bindende beslissing heeft genomen, is geen verder verhaal mogelijk bij de rechtbank. Een bindende derdenbeslissing is definitief.
Een dergelijke derdenbeslissing is gesteund op art. 1134 BW. Het is onderscheiden van een deskundigenonderzoek dat in tegenstelling tot de derdenbeslissing niet bindend is.
Rechtsleer M. Storme De bindende derdenbeslissing of het bindend advies ter voorkoming van geschillen, TPR 1984, 1264,42 en T.Vred. mei-juni 2006/5-6,206.
Deze derdenbeslissing wordt veelal toegepast inzake medische expertises, schattingen bij vereffeningen-verdeling en huurgeschillen inzake de vaststelling van de huurschade. De regels van het deskundigenonderzoek zijn er niet op,toepasselijk. Zie Vred. Sint Genesius-Rode 09-11-2004, T. Vred. mei-juni 2006, 206.
De bindende derdenbeslissing strekt de partijen tot wet.
De rechter kan deze beslissing niet hervormen en slechts zeer marginaal toetsen, door slechts na te gaan of de bindende derdenbeslissing tot stand kwam met naleving van de regels en vormen zoals de partijen die uitwerkten in hun overeenkomst, of de aangestelde deskundige binnen zijn bevoegdheid bleef, of er geen sprake was van wilsgebreken bij de totstandkoming van de akte van benoeming van de schatters, of de deskundige objectief en onpartijdig handelde en of het recht van verdediging werd gerespecteerd.
De bindende derdenbeslissing ontleent haar obligatoire kracht aan de bindende kracht van overeenkomsten; bijgevolg kan aan de derdenbeslissing geen bindende kracht worden verleend wanneer de derde zijn opdracht niet heeft uitgevoerd overeenkomstig hetgeen door de partijen was overeengekomen. (Zie Cass. 28/10/2016, RW 2017-2018, 1135 en juridat).