De wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt.(16 mart 1803) is aangepast waarbij zowel elektronische aktes als het verlijden van akten op afstand mogelijk is gemaakt.
Met uitzondering van hoogstpersoonlijke akten (zoals een testament) kunnen notariële akten kunnen bij volmacht worden verleden. De volmacht wordt dan verleend aan een vertrouwenspersoon of aan een notariële medewerker.
Dit is mogelijk onder meer mogelijk voor:
- vastgoedtransacties
- vennootschapsakten
- zorgvolmachten
- kredietakten
- schenkingsakten
De volmachten, met inbegrip van de zorgvolmachten bedoeld in artikel 490 van het Burgerlijk Wetboek, die krachtens de wet in authentieke vorm moeten worden verleden, kunnen elektronisch op afstand worden verleden overeenkomstig de hierna volgende bepalingen.
De volgende bepalingen zijn van toepassing op deze authentieke volmachten in gedematerialiseerde vorm :
1° de partijen verschijnen voor de notaris via een videoconferentie,
De notaris licht elke partij altijd volledig in over de rechten, verplichtingen en lasten die voortvloeien uit de rechtshandelingen waarbij hij betrokken is en geeft aan alle partijen op onpartijdige wijze raad.
De notaris is tevens bevoegd om, al dan niet in gedematerialiseerde vorm, de identiteit en de elektronische of manuele handtekening van personen te waarmerken. De in dit lid bedoelde waarmerkingen vereisen geen authentieke akte en zijn niet onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende de notariële akten.
2° de partijen identificeren zich en ondertekenen de akte elektronisch aan de hand van een elektronische identiteitskaart of van een digitale itsme ID; het gebruik van het rijksregisternummer is daarbij toegestaan.
3° de notaris ondertekent de in gedematerialiseerde vorm verleden akte aan de hand van een elektronische identiteitskaart
4° op de minuut van deze in gedematerialiseerde vorm verleden akte zijn de voorschriften van de artikelen 18 en 18ter en van het in uitvoering van deze bepalingen genomen koninklijk besluit van 18 maart 2020 houdende de invoering van de Notariële Aktebank naar analogie van toepassing;
5° de notaris is niet verplicht om de minuut te bewaren van deze in gedematerialiseerde vorm verleden akte nadat hij de bevestiging ontvangen heeft van de deponering van de akte in de Notariële Aktebank; de Notariële Aktebank geldt als authentieke bron voor de in gedematerialiseerde vorm verleden akten die erin opgenomen zijn;
6° voor de toepassing van deze bepalingen is het van geen belang indien sommige of alle betrokken partijen bij de akte zich fysiek bevinden buiten het ambtsgebied van de notaris;
7° de volmacht kan een medewerker van het notariskantoor dat zal worden gelast met het verlijden van de akte waarvoor de volmacht is bestemd, aanwijzen als lasthebber.
De volmachten die krachtens de wet onderhands mogen worden opgesteld en die bestemd zijn om te worden aangewend voor de vertegenwoordiging bij een authentieke akte mogen in elektronische vorm worden aangeleverd mits zij elektronisch ondertekend zijn overeenkomstig de geldende voorschriften terzake.
voor de
geconsolideerde versie van de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt klik hier
voor info bij de akte op afstand
klik hier