Gegeven is gegevenEen schenking is in beginsel onherroepelijk. De schenker kan niet eenzijdig op de schenking kunt terugkomen en terugvragen wat hij gegeven heeft. Een gift heeft een principieel onherroepelijk karakter en kan niet teruggeschroefd wanneer de schenker zich bedenkt. In een schenkingsakte kan ook geen clausule worden ingevoegd die het de schenker mogelijk maakt om op de schenking terug te komen.
De wet voorziet enkele uitzonderingen:1. de niet-vervulling van de voorwaarden waaronder de schenking is gedaan
2. ondankbaarheid en
3. wegens geboorte van kinderen..
De gronden van ondankbaarheid worden in de wet beperkend omschreven: 1° Indien de begiftigde een aanslag op het leven van de schenker heeft gepleegd;
2° Indien hij zich tegenover hem heeft schuldig gemaakt aan mishandelingen, misdrijven of grove beledigingen;
3° Indien hij weigert hem levensonderhoud te verschaffen.
Schenkingen tussen gehuwden zijn steeds voor herroeping vatbaar.
Een schenking kan wel aangevochten worden wegens gebrek in de toestemming, bekwaamheid, bedrog of geweld.
Verval van de schenking?Het wegvallen van de determinerende oorzaak van de schenking wordt sinds een cassatiearrest van 12 december 2008niet langer aanvaard als mogelijkheid tot het herroepen van een schenking.
Het loutere feit dat latere voorvallen niet zouden sporen met de hoofdzakelijke beweegreden die de schenker had aangezet de schenking te doen, tasten op zichzelf de geldigheid van de schenking niet aan.
Artikel 4.174 (nieuw) BW (955 oud BW) somt de gevallen van ondankbaarheid limitatief op. Deze gronden zijn bovendien restrictief te interpreteren, aangezien schenkingen in de regel onherroepelijk zijn.
Stilzwijgende herroepingEen stilzwijgende herroeping van een vroegere schenking of testament impliceert een wilsuiting of een beschikking in een testament die de voorgaande niet rechtstreeks of uitdrukkelijk herroept, maar daarmee zodanig onverenigbaar is, dat men hierin de onderliggende, impliciete wil van de testator om de eerste schenking of het eerste testament te herroepen kan zien.
www.elfri.be - Artikel - Herroeping van schenking wegens wegvallen oorzaak onmogelijk gemaakt door het Hof van Cassatie
OnherroepelijkheidDe sanctie van de schending van het principe van de onherroepelijkheid van de schenking is de absolute nietigheid van de volledige schenking. Deze nietigheid treft de volledige schenking en niet enkel de clausule die een schending inhoudt van het principe van de onherroepelijkheid van de schenking.
De nietigheid kan bijgevolg worden ingeroepen door elke belanghebbende, met inbegrip van de schenker. De schenking die een schending inhoudt van het principe van de onherroepelijkheid kan niet worden bevestigd tijdens het leven van de schenker.
Na het overlijden van de schenker wordt de nietigheid echter een relatieve nietigheid in hoofde van de erfgenamen en rechtverkrijgenden van de schenker. De schenking kan dan na het overlijden van de schenker wel worden bevestigd door de erfgenamen en algemene rechtverkrijgenden van de schenker.De vordering tot nietigverklaring verjaart door het verstrijken van een termijn van tien jaar.
Het principe van de onherroepbaarheid van de schenking geldt niet bij schenkingen door derden bij huwelijkscontract en bijen bij schenkingen tussen de aanstaande echtgenoten of echtgenoten gedaan bij huwelijkscontract of tijdens het huwelijk.
Men kan bij een schenking tussen echtgenoten ook elke mogelijke potestatieve voorwaarde aan de schenking koppelen. Zo kan men bij een schenking van tegenwoordige goederen aan een echtgenoot een ontbindende voorwaarde van de ontbinding van het huwelijk door echtscheiding voorzien of een ontbindende voorwaardevan feitelijke scheiding