Moet een recht van opstal middels een authentieke, notariële akte worden gevestigd of kan het ook onderhands zonder notaris?
Het recht van opstal moet principieel, gezien het feit dat het betrekking heeft op een onroerend goed, authentiek (voor notaris) verleden worden.
Soms gebeurt dit niet bij de vestiging van het opstalrecht, soms later, soms wordt de akte nooit verleden.
Vanuit de vraagstelling wat de sanctie is indien er geen notariële akte is, wordt vaak het antwoord gegeven dat het recht van opstal via onderhandse akte kan gevestigd worden maar de overeenkomst moet vastgelegd worden bij een hypotheekkantoor om tegenstelbaar te zijn aan derden.
Om overschreven te worden op het hypotheekkantoor moet de akte een authentieke akte zijn volgens art 3 lid 1 van de Hypotheekwet.
Artikel 19 van het registratiewetboek verplicht de registratie van onderhandse overeenkomsten die opstalrecht inhouden, en dit binnen de 4 maanden na ondertekening ervan.
Conclusie de correcte en voorzichtige burger doet beroep op een notaris en verhindert aldus onzekere toestanden, discussies e.d.m.
Wat is het recht van opstal?
Het recht van opstal (lat. superficies; het ius superficiarium, van de superficarius) is het tijdelijk zakelijk recht om gebouwen werken of beplantingen, geheel of gedeeltelijk, op, boven of onder andermans grond te hebben.
(nieuwe definitie sinds de aanpassing door de wet diverse bepalingen justitie van 25 april 2014)
Voor het opstelrecht in het (nieuw) BW zie deze link
Het recht van opstal is een zakelijk recht dat de opstalhouder een tijdelijk eigendomsrecht verleent zonder dat hij een eigendomsrecht heeft op de grond en waarbij het recht van opstal zowel een volgrecht als een recht van voorrang heeft. Het recht van opstal dient steeds gevestigd te worden in een authentieke notariële akte.
Het recht van opstal maakt aldus een uitzondering uit op de wettelijke natrekking.