Definitie lanbouwvennootschap (LV). Een landbouwvennootschap was een burgerlijke vennootschap met rechtspersoonlijkheid met als doel de exploitatie van een landbouw of tuinbouwbedrijf.
Krachtens artikel 793, eerste lid, van het oude Wetboek van Vennootschappen, waren de beherende vennoten van een landbouwvennootschap onbeperkt aansprakelijk voor alle verbintenissen van de vennootschap.
De LV combineerde de juridische voordelen van een vennootschap met een fiscaal keuzestelsel, namelijk tussen toepassing van personenbelasting (inkomsten min uitgaven of toepassing van het barema) of toepassing van de vennootschapsbelasting.
Een ander voordeel van de LV bestond uit de pachtoverdracht, waarbij een beherend vennoot als pachter geen pachtoverdracht diende te organiseren.
Sinds 1 mei 2019 bestaat de landbouwvennootschap (LV) niet langer.
Toch blijven de voordelen van de landbouwvennootschap overeind. Dit kan bereikt worden door de erkenning van een onderneming als landbouwonderneming of LO.
Aldus kan een
- Vennootschap onder Firma (VOF)
- Commanditaire Vennootschap (CommV)
- Besloten Vennootschap (BV) – vroegere BVBA
- Coöperatieve Vennootschap (CV) – vroegere CVBA
van het voormelde fiscaal keuzestelsel en voordelen bij pachtoverdracht blijven genieten, na een erkenning als landbouwonderneming (LO) in. Het behoud of het bekomen va deze voordelen vereist wel een formele erkenning als landbouwonderneming. Bij omvorming tot een LO, is er sprake van een VOFLO, CommVLO, BVLO of CVLO.
Erkenningsvoorwaarden:
- Het doel van de vennootschap dient hoofdzakelijk een landbouwactiviteit te zijn
- De vennoten zijn allemaal natuurlijke personen
- De beherende vennoten spenderen minstens 50% van hun tijd aan landbouwuitbating. Bijkomend halen ze minstens de helft van hun beroepsinkomen uit het landbouwbedrijf.
- Er is een wettelijk voorkooprecht op aandelen voor beherende vennoten of de zaakvoerder
Omvorming va bestaande landbouwvennootschappen:
Ten laatste tegen 1 januari 2020 dienen de statuten aangepast. tegen uiterlijk 31 december 2023 dient de landbouwvennootschap geconverteerd naar BVLO, CVLO, commVLO of een VOFLO.
De LV’s die reeds voor 1 mei 2019 bestonden verwerven automatisch een erkenning.
Uittreksel uit het wetboek van vennootschappen en verenigingen:
TITEL 2. De erkenning als landbouwonderneming.
Art. 8:2. Een vennootschap onder firma kan onder door de Koning te bepalen voorwaarden worden erkend als een landbouwonderneming. In dat geval voegt zij aan de benaming van haar rechtsvorm de woorden "landbouwonderneming" toe, en wordt zij afgekort als "VOFLO".
Een commanditaire vennootschap kan onder door de Koning te bepalen voorwaarden worden erkend als een landbouwonderneming. In dat geval voegt zij aan de benaming van haar rechtsvorm de woorden "landbouwonderneming" toe, en wordt zij afgekort als "CommVLO".
Een besloten vennootschap kan worden erkend als een landbouwonderneming onder door de Koning te bepalen voorwaarden. In dat geval voegt zij aan de benaming van haar rechtsvorm de woorden "landbouwonderneming" toe, en wordt zij afgekort als "BVLO".
Een coöperatieve vennootschap kan worden erkend als een landbouwonderneming onder door de Koning te bepalen voorwaarden. In dat geval voegt zij aan de benaming van haar rechtsvorm de woorden "landbouwonderneming" toe, en wordt zij afgekort als "CVLO".
Art. 8:3.Voor de toepassing van de pachtwet wordt de uitbating als werkende vennoot in een VOFLO, als gecommanditeerde vennoot in een CommVLO, of als bestuurder in een BVLO of een CVLO, gelijkgesteld met diens persoonlijke uitbating. Dit geldt zowel ten aanzien van de pachter als de verpachter, wier rechten en plichten onverkort blijven voortbestaan.
Bij de inbreng van de eigendom, het gebruiksrecht of het genotsrecht van het verpachte goed door de verpachter in een VOFLO, een CommVLO, een BVLO of een CVLO, kan die vennootschap de pacht slechts opzeggen wanneer de verpachter die het goed inbracht, diens echtgenoot, [1 diens wettelijk samenwonende partner,]1 afstammelingen of aangenomen kinderen of die van zijn echtgenoot [1 of wettelijk samenwonende partner]1 het statuut van, naargelang van het geval, werkende vennoot, gecommanditeerde vennoot of bestuurder in de vennootschap hebben.
----------
(1)<W 2020-04-28/06, art. 178, 002; Inwerkingtreding : 06-05-2020>