Raken rechtsregels die strafrechtelijk gesanctioneerd worden de openbare orde?
Naast het strafwetboek waarin tal van gedragingen, onthoudingen en feitelijkheid strafbaar worden gesteld, zijn er heel wat andere wetten waarin strafbepalingen worden opgenomen.
Al deze strafbepalingen in al deze diverse wetten, worden samen het bijzonder strafrecht geheten.
Geen enkele strafrechtspracticus kan kennis hebben van het volledige strafrecht, temeer daar er dagelijks nieuwe wetten bijkomen met nieuwe strafsancties.
Op het eerste zicht lijkt het erop dat een bepaling in een wet, waarbij de overtreding leidt tot een strafsanctie de openbare orde raakt, nu de wetgever deze bepaling zo belangrijk heeft geacht dat hij er strafrechtelijke sancties aan heeft gekoppeld. Deze conclusie wordt echter niet gedeeld door de rechtsleer en de rechtspraak. Het feit dat een wettelijke bepaling voorziet in een strafsanctie maakt deze wettelijke bepaling noch niet een bepaling van openbare orde.
Zie het arrest van 10.03.1980 van het Hof van Cassatie, A.C., 1979-1980, 852.
MAAR
Een strafsanctie op een wettelijke bepaling kan wel een indicatie uitmaken dat de wetgever het menens was en dat hij een en ander cruciaal achtte voor de openbare orde. Maar meer dan een maatstaf is het niet. Toch weerhield de Vrederechter te Oostende op 08.10.1998, rechtskundig weekblad 2001-2002, 968, het karakter openbare orde aan een wettelijke bepaling die voorzag in een strafsanctie. Maar hier werd in concreto geoordeeld met name het geval waarbij een geneesheer bijkomend ereloon in het zwart had gevraagd hetgeen strafrechtelijk gesanctioneerd wordt.
Let wel: deze interpretatie is voor discussie vatbaar.