In de regel worden alle schenkingen terug ingebracht op het ogenblik van het openvallen van de nalatenschap. Meestal wordt in een schenkingsakte uitdrukkelijk gesteld dat de schenking wordt aanzien als voorschot op erfdeel. Bij gebreke aan een dergelijke vermelding dient de schenking hoe dan ook aanzien te worden als voorschot op erfdeel en zal zij dus op het ogenblik van de vereffening verdeling van de nalatenschap van de schenker terug dienen ingebracht te worden. Op dat ogenblik zal worden nagezien of al dan niet het beschikbaar gedeelte van de nalatenschap wordt overtroffen.
Dit neemt niet weg dat in een schenkingsakte uitdrukkelijk kan voorzien worden dat de schenkingsakte geschiedt buiten erfdeel. In dit geval wordt er aldus uitdrukkelijk gestipuleerd dat de schenking een voordeel uitmaakt waardoor het reservataire deel van de overige erfgenamen kan worden overtroffen.
Art. 919 van het B.W. 2de lid, staat toe om een schenking die destijds als voorschot op erfdeel werd bepaald, te wijzigen in een schenking buiten erfdeel.
Dit dient evenwel te worden vastgesteld middels een testament of een notariële schenkingsakte en kan dus niet middels een gewone onderhandse schenkingsakte.
Maar anderzijds kan een schenking buiten erfdeel nadien niet meer worden omgezet in een schenking als voorschot op erfdeel.
De meeste schenkingen voorzien eveneens in een klassiek beding van terugkeer. Een beding van terugkeer impliceert dat voor zover de begiftigde komt te overlijden voor de schenker, de schenking ongedaan wordt gemaakt en aldus het geschonkene belastingsvrij terugkeert naar de schenker.
Het gebruik van het beding van terugkeer kan vrij essentieel zijn in het kader van een vermogensplanning waarbij geval tot geval dient bekeken te worden indien dit beding al dan niet dient te worden toegepast.
Noteer wel dat een schenker ingeval hij heeft geschonken met beding van terugkeer, aan de toepassing ervan kan verzaken.
Wettelijk vermoeden sinds de wet van 31/07/2017
Integrale versie van de wettelijke bepalingen inzake erfrecht in het BW (erfwet) zoals in werking sinds 01/09/2018
Link naar bijdrage nieuwe erfrechtwet 31-07-2017
Schenkingen aan kinderen of kleinkinderen binnen part
Schenkingen aan afstammelingen (kinderen en kleinkinderen) worden verondersteld een voorschot op nalatenschap uit te maken en dus verondersteld schenkingen binnen deel of binnen part te zijn, tenzij uitdrukkelijk bepaald is dat de schenking buiten erfdeel, [buiten deel/Wettelijk geschiedt].
Schenkingen aan andere erfgenamen dan kinderen en kleinkinderen buiten part
Schenkingen aan andere erfgenamen dan kinderen worden vermoeden buiten part/buiten deel te zijn met bedoeling dus te bevoordelen. Evenwel kan in de schenking bepaald worden dat de schenking te aanzien is als een schenking als voorschot op de erfenis.