Bij de bepaling van een onderhoudsgeld wordt niet alleen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten maar ook met de onbenutte mogelijkheden, met andere woorden met de mogelijkheden om een vermogen of een inkomen te verwerven van geen gebruik wordt gemaakt.
De onderhoudsplichtige dient bovendien zijn inkomen te optimaliseren en kan diens inkomen dus niet laag of onbestaand laten.
Om de onderhoudsbijdrage correct te begroten, moeten de samengevoegde middelen van beide ouders worden vastgelegd en dient vervolgens in verhouding tot ieders aandeel bepaald te worden op welke wijze elke ouder zal bijdragen in de kosten van de kinderen. ‘Middelen’ is een begrip dat ruimer is dan de actuele inkomsten.
Het gaat onder meer om de financiële draagkracht, de mogelijkheden die de ouders redelijkerwijze kunnen benutten, alsook alle voordelen en andere middelen die hun levensstandaard en deze van de kinderen waarborgen. Bij de beoordeling moet worden uitgegaan van de netto-inkomsten van partijen, dit wil zeggen na aftrek van de fiscale en sociale lasten.
Een groep van familierechters onder leiding van de heer Rob Hobin, raadsheer bij het Hof van Beroep te Antwerpen, heeft een eenvoudig excel rekenblad gemaakt. Het is de bedoeling dat iedereen deze nieuwe rekentool gratis kan gebruiken via de
website van hoven en rechtbanken. (nuttige info -> Alimentatie). Rechtstreekse link naar de rekentool
via deze link.
Deze rekentool is ontworpen door familierechters, en wordt in de praktijk zeer vaak gebruikt. Geen enkele familierechter wordt gebonden door de simulatie in deze rekentool. Dit wordt we zo geformuleerd, maar toch wordt gepoogd deze methode aan de partijen en hun advocaten op te dringen.
Elke ouder moet in verhouding tot zijn inkomen bijdragen in het onderhoud van de kinderen. Dit evenwicht komt tot stand via een verdeling van het kindergeld of door – bovenop het kindergeld – ook nog een onderhoudsbijdrage te bepalen. De methode bouwt voort op de Wet van 19 maart 2010 ter bevordering van een objectieve berekening van de door de ouders te betalen onderhoudsbijdragen voor hun kinderen.
De rekentool Hobin geldt voor standaardsituaties. In geval van bijzondere omstandigheden zal het resultaat dat een familierechter bepaalt sowieso verschillen van het standaardresultaat dat via de methode Hobin bekomen wordt.
Bij de rekentool hoort een toelichting die kan gelezen worden via deze link.
Deze rekentool is niet bruikbaar om vroeger vastgelegde onderhoudsbijdragen te wijzigen. Daarvoor moeten er eerst gewijzigde omstandigheden bestaan.