Stappen:
1. Een dagvaarding in vereffening-verdeling met vraag tot aanstelling van een notaris-vereffenaar.
2. De bijeenkomst tot opening van de werkzaamheden.
3. Bepaling kalender waarbinnen partijen tijd krijgen om hun aanspraken op de boedel kenbaar te maken en beslissing of een boedelbeschrijving gevraagd wordt.
4. De boedelbeschrijving.
5. aanspraken van de partijen
In geval van een wettelijke instaatstelling (zonder afwijkend akkoord) beschikken partijen over een termijn van twee maanden te rekenen van de sluiting van de boedelbeschrijving om zulks te doen. Is er geen boedelbeschrijving, dan beschikken partijen over een termijn van twee maanden te rekenen van de dag waarop de notaris het afschrift van het proces-verbaal van opening van werkzaamheden heeft meegedeeld.
6. Overzicht aanspraken
Binnen twee maanden na het verstrijken van de termijn voor aanspraken, bezorgt de notaris een overzicht van alle aanspraken aan partijen bezorgen.
7. Tegenspraak
Binnen de twee maand dienen de partijen hun opmerkingen kenbaar te maken. Bij deze gelegenheid hebben partijen de mogelijkheid om te antwoorden op de aanspraken en opmerkingen van de andere partij.
8. Het ontwerp van verdeling.
Binnen de vier maand stelt de notaris het ontwerp van verdeling op.
9. Kennisgeving ontwerp verdeling
10. Het ontwerp verdeling brengt de notaris-vereffenaar ter kennis aan de partijen en andere belanghebbenden alsook hun raadslieden.
In voorkomend geval wordt hierbij het eindverslag van de deskundige gevoegd. De notaris-vereffenaar nodigt de partijen uit om aanwezig te zijn op de bijeenkomst waarbij de toewijzing van de kavels en de sluiting der werkzaamheden zal plaatsvinden.
Aandacht
In afwezigheid van minnelijk afgesproken gelden de wettelijk voorziene termijnen. Zo is tijdig meedelen van de aanspraken en de stukken binnen de termijn van twee maanden te rekenen van de afsluiting van de boedelbeschrijving (art. 1218, §1 tweede lid Ger.W.), extreem belangrijk.
De notaris-vereffenaar mag immers geen rekening houden met laattijdige aanspraken, opmerkingen of stukken (art. 1220, §1 Ger. W.). Zo kan bv. bij de vereffening van een nalatenschap een recht op inkorting vervallen. De notaris kan dan naderhand niet meer ingaan op de vraag tot inkorting ingaan. Het betreft dus een ware vervaltermijn waarbij herstel niet meer mogelijk is.
Indien alle partijen akkoord zijn, kan de notaris-vereffenaar deze aanspraken of stukken weliswaar toch nog in rekening brengen. Afwijking van de termijnen is ook mogelijk wanneer er na het verstrijken van voormelde termijn nieuwe stukken of feiten worden ontdekt van overwegend belang.
De mogelijkheid om
bezwaren te uiten over het ontwerp van de staat van vereffeningverdeling kan niet worden aangewend om nieuwe
aanspraken te formuleren.