Bespreking van dit werk dor de uitgever:
Selectie en verdieping.
Dat is de kracht van het gloednieuwe handboek (2014) dat de belangrijkste leerstukken van het burgerlijk procesrecht behandelt. Door niet naar encyclopedische volledigheid te streven, bereiken de behandelde leerstukken een diepgang die in de thans bestaande doctrine zeldzaam is geworden.
Burgerlijk procesrecht in hoofdlijnen biedt bijgevolg geen oppervlakkig overzicht, dat noodgedwongen vaak ophoudt wanneer het interessant wordt, maar het boek begint integendeel waar andere handboeken over gerechtelijk recht stoppen en dit in maar liefst 1.102 kwalitatief hoogstaande pagina's.
Ruime aandacht gaat daarbij naar de sancties in het burgerlijk procesrecht: hoe iets werkt is vaak niet de cruciale vraag in het procesrecht, wel de vraag wat er gebeurt als iets mis loopt. De nadruk ligt daarbij op de praktische relevantie voor de advocaat of magistraat die geroepen wordt bijstand te verlenen c.q. recht te spreken in een burgerlijk proces.
Voorwoord door de stafhouder en gerenomeerd jurist Hugo Vandenberghe
Mr. Hugo Vandenberghe, Stafhouder van de Nederlandse Orde van Advocaten aan de Balie te Brussel in zijn voorwoord over deze publicatie:
‘De publicatie is op de eerste plaats een echt “handboek”, een boek dat men ter hand neemt om vakkundig het vraagpunt te kunnen situeren en de eventuele opties af te wegen.
Mr. Kris Wagner beperkt zich daarbij niet tot een beschrijvende “enerzijds – anderzijds” die zo herhaaldelijk als een evergreen wordt afgespeeld in de rechtsleer. Hij neemt standpunt in met een geobjectiveerde argumentatie.
Kortom, de advocaat, altijd in tijdsnood voor een advies of een conclusie, vindt er zijn leidraad met uitvoerige verwijzingen naar de rechtspraak en de rechtsleer.
Een bijzonder kwaliteitsvolle en zeer welgekomen publicatie […].’
Over de auteur Kris Wagner:
Mr. Kris Wagner is advocaat en arbiter te Brussel met commerciële geschilvoering als zwaartepunt. Zijn werken over de ‘Dwangsom’ en het ‘Derdenverzet’ in de A.P.R.-reeks alsook zijn doctoraal proefschrift ‘Sancties in het burgerlijk procesrecht’ (Maklu, 2007), worden algemeen geprezen, evenals zijn talrijke commentaren en noeten onder gepubliceerde rechtspraak en bijdragen in boeken van derde rechtsgeleerden.