De overdracht/overname van een controleparticipatie behelst meer dan het verwerven van aandelen, maar ook en vooral het verwerven van de controle over de betreffende vennootschap. Ingevolge de overdracht zal de verkoper immers niet meer de controlerende aandeelhouder van de betreffende naamloze vennootschap meer zijn, maar zal de koper deze controlerende positie verwerven.at.
Een dergelijke overeenkomst wordt in de regel voorafgegaan door een letter of intent die het onderhandelingskader schept voorafgaandelijk de eigenlijke contractsluiting.
In een tweede fase wordt in de regel een principe- of beginselakkoord afgesloten. Dit soort akkoorden worden ook (“heads of agreement”, “memorandum of understanding”, “protocole d’accord” geheten, hetgeen allemaal het zelfde betekent, zijnde het vastleggen van de basiselementen en krachtlijnen waarover zij reeds overeenstemming bereikten, dan wel op basis waarvan zij bereid zijn verdere te onderhandelen..
Eén en ander kan dan nog eens doorkruist worden met contractsbeloftes, optiecontracten, voorkooprechten, contracten van exclusie onderhandeling of bemiddeling dan wel voorkeurscontracten afsluiten, waarin in meerdere of mindere mate voorafgaand aan de eigenlijke overeenkomst op eerder aftastende wijze de rechten van partijen worden uitgebreid of juist beperkt en die het eigenlijke bindende hoofdcontract aldus voorbereiden.
Gelet op het belang van de overeenkomst en de noodzaak op correcte en volledige informatie wordt in de regel ook een due diligence of zorgvuldigheidsonderzoek gevoerd, waartoe een due diligence contract wordt ongesteld, waarbij de toegang tot informatie wordt mogelijk gemaakt en de vertrouwelijkheid van de informatie wordt gewaarborgd.
Het due diligence onderzoek verschaft de koper van de controle participatie een beter zicht op de werkelijke (lees objectieve of zo objectief mogelijke) waarde van de vennootschap. Zij verschaft ook informatie over het juridische en feitelijke organigram van de onderneming, de productieprocessen, de sterke en zwakke punten, de naleving van alle wettelijke vereisten, de omvang, waarde en staat van passiva, de activa en de goodwill, over de lopende geschillen en (sluiende dan wel latente of effectief hangende geschillen) eventuele risico’s en hun afdekking en misschien zelfs de op stapel staande nieuwe projecten en uitdagingen.
Het due diligenceonderzoek zal niet alleen koop bepalend maar vooral ook prijsbepalend en kan er tevens toe leiden dat deze of gene aanvullende garanties worden geëist door de koper.
Een alternatief voor het verwerven van een controleparticipatie is het verwerven van een optierecht tot aankoop van aandelen aan een vooraf bepaalde of bepaalbare prijs waarbij door uitoefening van het optierecht de controle daadwerkelijk wordt door de meerderheidsparticipatie die aldus wordt verworven. Evenwel kan het optierecht ook in portefeuille worden gehouden, waarbij het behoud va dit recht op zich reeds voor de nodige controlepositie in de vennootschap zorgt.
Meer info over controle over vennootschappen via opties zie:
Wetgeving
- Art. 1108 e.v. B.W. (algemene beginselen en bepalingen van het contractenrecht)
- Art. 1582-1701 B.W. (Titel VI. Koop)
- Boek VIII, Titel III van het Wetboek van Vennootschappen, doch voornamelijk de artikelen 504-516
- Wet van 2 mei 2007 op de openbaarmaking van belangrijke deelnemingen in emittenten waarvan aandelen zijn toegelaten tot de verhandeling op een gereglementeerde markt en houdende diverse bepalingen
- CAO nr. 9 van 9 maart 1972 met betrekking tot de werking, opdrachten en samenstelling van de ondernemingsraden en artikel 195 van het Sociaal Strafwetboek
- Artikel 25 van het Koninklijk Besluit van 27 november 1973 houdende reglementering van de economische en financiële verplichtingen
- Wet van 15 september 2006 tot bescherming van de economische mededinging
- Artikel 101 en 102 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (oud art. 81 en 82 van het EG-Verdrag)
Beschikbaar werkdossier op ons kantoor onder quote D3