De vermelding van het bestaan van rechtsmiddelen in de betekening van een jurisdictionele beslissing is een essentieel element van het algemeen beginsel van behoorlijke rechtsbedeling en van het recht op toegang tot de rechter. Het recht op een eerlijk proces vereist immers niet alleen dat de mogelijkheden en termijnen om rechtsmiddelen aan te wenden, duidelijk worden gesteld, maar ook dat zij zo expliciet mogelijk aan de rechtzoekende ter kennis worden gebracht. Dat is precies het doel zelf van een betekening, namelijk de rechtzoekende inlichten.
Teneinde het recht op toegang tot de rechter te waarborgen is het niet alleen van belang dat de regels met betrekking tot de mogelijkheden inzake de rechtsmiddelen en de termijnen duidelijk worden gesteld, maar ook dat zij zo expliciet mogelijk aan de rechtzoekenden ter kennis worden gebracht zodat dezen gebruik ervan kunnen maken overeenkomstig de wet.
De wezenlijke vereisten inzake het recht op toegang tot de rechter, vormen een aspect van het recht op een eerlijk proces vormt. Zij gelden op algemene wijze ten aanzien van iedere rechtzoekende, die moet weten welk gevolg kan worden gegeven aan een vonnis, zodat die vereisten van toepassing zijn op de betekening van een vonnis, die de algemene regel in het gerechtelijk privaatrecht vormt voor de mededeling van de vonnissen.
Die verplichte kennisgave van de wijze en termijn waarop rechtsmiddelen kunnen ingesteld tegen een rechterlijke beslissing betreffen niet alleen de betekeningen bij gerechtsdeurwaardersexploot maar gelden ook voor kennisgevingen uitgaande van een andere overheidsinstantie zoals een griffie.
Een en ander geldt des te meer, wanneer er sprake is van een korte en van het gemeen recht afwijkende beroepstermijn.
Het gebrek aan vermelding van de specifieke termijn voor hoger beroep in de kennisgeving heeft voor gevolg dat de kennisgeving van de bestreden beslissing «gebrekkig» is. Dit kan onder meer meebrengen dat de sanctie van laattijdigheid, c.q. van niet-ontvankelijkheid van het hoger beroep niet kan worden opgelegd.