Skype werd op vordering van de onderzoeksrechter verplicht om mee te werken aan een registratie- en afluistermaatregel van een skypegebruiker in België op grond van artikel 88bis en 90quater Sv in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie, waarin een skypegebruiker verdacht werd.
Skype meende hierop niet te moeten ingaan, waarna een correctionele procedure tegen Skype volgde.
De Belgische strafrechter oordeelde rechtsmacht te hebben ten aanzien van Skype niettegenstaande haar vestiging in Luxemburg.
Een provider heeft verplichting tot identificatie- en abonneegegevens van telecomgebruikers aan de gerechtelijke autoriteiten mee te delen.
Het misdrijf strafbaar gesteld in het artikel 46bis van het wetboek van strafvordering wordt gepleegd wordt op de plaats waar de gevorderde gegevens moeten worden ontvangen. Zulks werd reeds bevestigd in een zaak tegen Yahoo (Cass. 1 december 2015, AR Pl32082).
Skype werd strafrechtelijk werd veroordeeld.
De wetgever wilde geen verschil in betekenis doen ontstaan tussen de begrippen en de begrippen 'operator van een elektronische communicatiedienst en verstrekker van een elektronische communicatiedienst' in artikel 46bis Sv. Wie technische hulpmiddelen verschaft aan gebruikers onder de vorm van software, bestemd om via een elektronisch netwerk (het internet) met andere gebruikers te communiceren en informatie uit te wisselen, is een verstrekker van een telecommunicatiedienst. Hiervoor is niet vereist dat de verstrekker over een eigen netwerk beschikt voor de overbrenging van de data.
Opdat een in het buitenland gevestigde verstrekker van een telecommunicatiedienst in België aan de dwangmaatregel van artikel 88bis §2 en artikel 90quater §2 Sv. zou zijn onderworpen, is een voldoende territoriaal aanknopingspunt met het Belgisch grondgebied vereist. Een buitenlandse dienstenverstrekker is in België aanwezig door zijn actieve deelname aan het economisch leven in België, zelfs wanneer hij er geen zetel of vestiging heeft.