De feiten:
In 2002 werd door de Nederlandse justitie een huiszoeking uitgevoerd bij de redactie van het blad Autoweek. Het blad had een bijdrage geschreven over een illegale straatrace in Hoorn. Hierbij had de journalist aan de deelnemers van de straatrace anonimiteit beloofd. De politie eiste de beelden op. De uitgever Sanoma oordeelde dat de eis van het openbaar ministerie een ongeoorloofde inbreuk uitmaakte op de journalistieke bronbescherming.
De hoofdredacteur werd een tijdlang gearresteerd en er werd gedreigd met het volledig platleggen van alle redacties van Sanoma, die ook tal van andere weekbladen heeft en dit dan nog in het voor deze media zeer belangrijke tijdstip, zijnde het huwelijk van kroonprins Willem Alexander met Maxima.
Voor de kleine kamer van het EHRM werd de vordering van Sanoma afgewezen. De grote kamer van het EHRM draaide deze rechtspraak van de kleine kamer terug
Standpunt OM
Het opsporingsbelang weegt ten deze zwaarder dan de bescherming van de journalistieke bronnen. De race had een openbaar karakter, waardoor personen die aldaar gefotografeerd werden er niet mochten op rekenen dat de foto's geheim bleven.
Samenvatting van de uitspraak van de Grote Kamer EHRM 14 september 2010
Het journalistiek brongeheim is een hoeksteen van de persvrijheid.
Het arresteren van de hoofdredacteur van Autoweek en de dreiging dreigen met het blokkeren, hinderen (lees platleggen) en doorzoeken van alle Sanoma redacties (in het weekend van het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima) om zo druk uit te oefenen op Sanoma om het beeldmateriaal af te geven, is een handeling van de Nederlandse Staat in strijd met artikel 10 EVRM.
De huiszoeking had bovendien niet de door artikel 10 lid 2 EVRM vereiste wettelijke basis. Onder Nederlands recht kan de Officier van Justitie enkel na rechterlijke toetsing besluiten tot inbeslagname van journalistiek materiaal.
Het Hof deelt dan ook de stelling van Sanoma dat er in beginsel altijd een met waarborgen omklede rechterlijke toetsing moet plaatsvinden voordat journalistiek bronmateriaal door het OM in beslag kan worden genomen.
De Nederlandse Staat is veroordeeld tot betaling van een kostenvergoeding van € 35.000,- aan Sanoma.
