Aangezien de door artikel 20bis Vlaamse Wooncode bedoelde herstelvordering niet strekt tot de vergoeding van schade aan particuliere belangen, maar wel tot het ongedaan maken van de gevolgen van het misdrijf in het algemeen belang, kan die herstelvordering niet overeenkomstig artikel 4, tweede en derde lid, Voorafgaande Titel Wetboek van Strafvordering worden ingeleid. Zie: Cass. 12 jan. 2010, AR P.09.1066.N, AC 2010, nr. 19.
De onwettigheid van een op artikel 4, tweede en derde lid, Voorafgaande Titel Wetboek van Strafvordering gesteund verzoek om uitspraak te doen over de door artikel 20bis Vlaamse Wooncode bedoelde herstelvordering, belet evenwel niet dat die vordering desgevallend nog bij de strafrechter aanhangig is en dat die gehouden is er uitspraak over te doen.
Opmerking: Anders dan het Hof oordeelde concludeerde het O.M. tot verwerping van de voorziening op grond dat het enige middel van eiser, zelfs gegrond niet tot cassatie kon leiden en dienvolgens niet ontvankelijk was.
Het was van oordeel dat de omstandigheid dat de strafrechter die verkeerdelijk aanneemt dat een door artikel 20bis Vlaamse Wooncode bedoelde herstelvordering bij hem kan aanhangig worden gemaakt op grond van artikel 4, tweede en derde lid, Voorafgaande Titel Wetboek van Strafvordering, maar dit verzoek niet ontvankelijk verklaart omdat de rechter bij wie de strafvordering aanhangig was de burgerlijke belangen niet heeft aangehouden, niet tot gevolg heeft dat de strafrechter op die wijze rechtsgeldig kennis kon nemen van de nog hangende herstelvordering.
Let wel:
De Vlaamse Codex Wonen van 2021 heeft sinds 1 januari 2021, (BS 13-11-2020) de plaats ingenomen van de Vlaamse Wooncode. Deze codificatie is geschied aan de hand van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 juli 2020 tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaamse woonbeleid en van Besluit van de Vlaamse Regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
De Vlaamse Wooncode codificeert (bundelt) de regelgeving over het Vlaamse woonbeleid. Er is een nieuwe structuur met een nieuwe nummering van de bestaande artikels. Inhoudelijk is er niet veel gewijzigd. De Vlaamse Wooncode kreeg nu ook een nieuwe naam. Zij werd omgedoopt tot de Vlaamse Codex Wonen.
Lees meer over de Vlaamse codes wonen via deze link www.elfri.be - Artikel - Vlaamse Codex Wonen.
Het decreet van 29 maart 2019 en het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 betreffende de woningkwaliteitbewaking stuurden reeds eerder het regelgevend kader opnieuw bij: er werd zowel aan de minimale kwaliteitsvereisten zelf als aan de handhavingsinstrumenten gesleuteld. Een eerdere wijziging hervormde het sociaal beheersrecht (decreet van 4 mei 2018 tot wijziging van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode. Zie Tom Van Dromme, Het nieuwe gezicht van de Vlaamse woningkwaliteitsbewaking: de wijzigingen door het decreet van 29 maart 2019, RW 2019-2020, 1043. Zie ook Vlaams Woninghuurdecreet van 29 november 2018