Ook een huuropzeg voor eigen gebruik kan rechtsmisbruik uitmaken.
Opzegging voor eigen gebruik woninghuur en schadevergoeding wegens het niet gebruiken van de woning voor eigen gebruik binnen het jaar door de verhuurder-overmacht.
Artikel 3 § 2, lid 3 van de woninghuurwet voorziet dat na opzegging voor eigen gebruik, het goed binnen een jaar na het verstrijken van de opzegging door de verhuurder moet worden betrokken en dat het goed gedurende ten minste 2 jaar werkelijk en doorlopend betrokken moet blijven.
Indien de verhuurder zonder het bewijs te leveren van buitengewone omstandigheden binnen de gestelde termijn en voorwaarden de betrekking van het goed niet verwezenlijkt, heeft de huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan 18 maanden huur.
De buitengewone omstandigheden die de opzeggende verhuurder kunnen ontslaan van het daadwerkelijk betrekken van de woning binnen het jaar en gedurende ten minste 2 jaar moeten gaan om ernstige redenen, onafhankelijk van de wil van de verhuurder, welke naar redelijkheid, niet voorzienbaar waren op het ogenblik dat de opzegging werd betekend.
De wet heeft het echter niet over een geval van overmacht.
Bij een en ander moet rekening gehouden worden met de ratio legis van de voormelde wettelijke bepaling.
Immers wil de wetgever de huurder beschermen tegen de al te lichtzinnige of onder valse voorwendsels gedane opzegging.
Gezondheidsredenen kunnen op zichzelf een gegronde reden uitmaken om tot niet bewoning door de verhuurder van de opgezegde huurwoning over te gaan.
Maar dan zal in concreto dienen aangetoond te worden op welke wijze de gezondheidstoestand de bewoning in de huurwoning onmogelijk zou maken. Ter zake zijn er weinig ziekten gekend waarvoor speciale behuizing nodig is.
Zo kan men bezwaarlijk loutere reumatische klachten, hartproblemen, zelfs hardnekkige kankers als gegronde reden aanhalen.
Veelal trachten verhuurders die het verhuurde goed willen verkopen, het goed eerst opzeggen, zodat het pand vrij van huur kan worden verkocht en zoeken zij een uitweg om zo goedkoop mogelijk met een zo laag mogelijke vergoeding dan wel opzeggingstermijn te kunnen handelen.
Het is hierbij vaak nuttig om na te gaan in hoofde van de huurder welke stappen de verhuurder heeft ondernomen.
Meermaals zal kunnen vastgesteld worden dat kort na de opzegging van de huurwoning, de verhuurder een andere woning heeft aangekocht alwaar hij al dan niet reeds is ingetrokken dan wel een langlopend huurcontract heeft ondertekend.