Een incidenteel hoger beroep geldt wanneer een partij in de motieven van haar conclusie een beslissing aanvecht en de hervorming van het beroepen vonnis vraagt, ook al wordt in het beschikkende gedeelte van de conclusie geen hervorming van het beroepen vonnis gevraagd. Het incidenteel hoger beroep is immers in beginsel niet aan andere vormvereisten onderworpen dan die welke gelden voor de conclusie.
Het feit dat een tegeneis wordt ingesteld zonder dat wordt aangegeven/aangeduid dat incidenteel hoger beroep wordt ingesteld maakt de tegeneis in beroep niet onontvankelijk.
Er is (immers) sprake van een incidenteel hoger beroep wanneer een partij in de motieven van haar conclusie een beslissing aanvecht en de hervorming van het beroepen vonnis vraagt, ook al wordt in het beschikkende gedeelte van de conclusie geen hervorming van het beroepen vonnis gevraagd (Cass. 5 februari 2004,
Arr.Cass. 2004, nr. 59; Cass. 3 mei 2018, AR nr. C.17.0571.N). Het incidenteel hoger beroep is immers in beginsel niet aan andere vormvereisten onderworpen dan die welke gelden voor de conclusie (Cass. 17 januari 2014,
Arr.Cass. 2014, nr. 41; Cass. 3 mei 2018, AR nr. C.17.0571.N).
Let wel
Ingevolge Potpourri VI leest art. 1054 Gerechtelijk wetboek als volgt:
De gedaagde in hoger beroep kan te allen tijde incidenteel beroep instellen tegen alle partijen die in het geding zijn voor de rechter in hoger beroep, zelfs indien hij het vonnis zonder voorbehoud heeft betekend of er vó6r de betekening in berust heeft.
Het incidenteel beroep wordt alleen toegelaten indien het wordt ingesteld in de eerste conclusie van de gedaagde in hoger beroep na het hoofdberoep of incidenteel beroep dat tegen hem is ingesteld.
Het incidenteel beroep kan echter niet worden toegelaten wanneer het hoofdberoep nietig of laattijdig wordt verklaard.
De mogelijkheid die vroeger bestond om te allen tijde incidenteel beroep aan te tekenen vervalt door Potpourri VI.
Klik hier voor een Model verzoekschrift hoger beroep - algemeen model
Klik hier voor een Model - Model conclusie hoger beroep