Door subrogatie neemt de gesubrogeerde de vordering van de benadeelde over, met alle daaraan verbonden rechtsgevolgen, met inbegrip van de voordelen verworven door de stuiting.
Een ziekteverzekeringsinstelling is wettelijk gesubrogeerd (quasi- subrogatie) in de rechten van haar verzekerd lid en is zij gerechtigd de door haar betaalde uitkeringen terug te vorderen van de aansprakelijke derde.
Een vordering in schadevergoeding ten aanzien van het Vlaams Gewest verjaart overeenkomstig art. 100, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de rijkscomptabiliteit van 17 juli 1991, waarin een verjaringstermijn is bepaald van vijf jaar, te rekenen vanaf de eerste januari van het begrotingsjaar in de loop waarvan de schuldvordering is ontstaan.
De stuiting van de verjaring werkt in principe slechts inter partes: alleen diegene die de dagvaarding heeft ingeleid, kan zich in beginsel op het stuitend gevolg ervan beroepen. De subrogatietechniek brengt evenwel mee dat stuitingsdaden gesteld door het slachtoffer vóór het ogenblik van de subrogatie, ook ten goede komen van de gesubrogeerde regresnemer
Deze laatste neemt immers, door de subrogatie, de vordering over van de benadeelde, met alle rechtsgevolgen die daaraan verbonden zijn. Zo kan de gesubrogeerde zich ook beroepen op de stuiting van de verjaring van de rechtstreekse vordering wanneer het slachtoffer (vóór de subrogatie) aan de aansprakelijkheidsverzekeraar zijn wil ter kennis heeft gebracht om vergoeding te verkrijgen voor de door hem geleden schade. Wanneer de vordering van het slachtoffer tijdig is gestuit, brengt dit niet noodzakelijk mee dat de gesubrogeerde veilig zit op het vlak van de verjaring. Dit is alleen het geval indien de stuiting door het slachtoffer plaatsvond vóór het ogenblik van de subrogatie
Het ziekenfonds oefent wel de vordering uit die aanvankelijk toebehoorde aan het slachtoffer, maar vanaf het ogenblik van de betaling, die de overdracht van de schuldvordering teweegbrengt, behoort het vorderingsrecht hem toe. Handelingen die het slachtoffer na de overdracht van de schuldvordering stelt, kunnen geen (positieve of negatieve) invloed uitoefenen op het vorderingsrecht van de gesubrogeerde.
Met betrekking tot de uitkeringen die de ziekenkas deed vóór het ogenblik waarop het slachtoffer haar vordering instelde heeft de stuitingsdaad van het slachtoffer geen effect op de verjaring van de vordering van ziekenkas.
...