Het streefdoel bij EOT-overeenkomsten is dat ze allesomvattend zijn, zodat de contractpartijen alle gevolgen van de echtscheiding insluiten, derwijze dat verdere vereffening-verdeling wordt uitgesloten.
Dit streefdoel is soms onvolkomen. Het verbintenissenrecht speelt.
De EOT-regelingsakte heeft het karakter van een dading.
Krachtens de artikelen 2048-2049 BW zijn dadingen beperkt tot hun voorwerp, gelet op de bedoeling van de contractspartijen. Deze wetsbepalingen vormen in feite een bijzondere toepassing van de artikelen 1156 en 1163 BW. Zij herhalen enerzijds dat de wil van de partijen voorrang heeft op de uitgedrukte wil (art. 2049 BW) en anderzijds dat overeenkomsten (zeker in geval zij een afstand van recht tot voorwerp hebben) tussen de partijen restrictief moeten worden uitgelegd (art. 2048 BW).
In geval van betwisting, komt het de feitenrechter toe, gelet op voormelde interpretatieregels, de draagwijdte te bepalen.
De subjectieve werkelijke partijbedoeling gaat voor op de verklaarde wil. Het past de werkelijke intentie van de partijen te achterhalen zoals die bestond op het ogenblik van de rechtshandeling. Voorts past een restrictieve interpretatie. De feitenrechter kan derhalve bezwaarlijk de draagwijdte van de dading uitbreiden tot elementen waarover de contractpartijen geen regeling troffen.
"Vergeten vermogensbestanddelen" behouden hun voor de EOT geldende huwelijksvermogensrechtelijke statuut derwijze dat hiervoor nog een vereffening-verdeling kan worden gevorderd.
De rechter kan bezwaarlijk de draagwijdte van de dading uitbreiden tot elementen waarover de contractspartijen geen regeling troffen
Krachtens artikel 572 bis, sub 9° en 10° Ger. W is de familierechtbank materieel bevoegd om kennis te nemen van een vordering tot navolgende vereffening-verdeling van de in het raam van een gewezen echtscheiding door onderlinge toestemming vergeten vennootschapsactiva. Aldus is de familierechter bevoegd voor de beslechting van een vordering tot gerechtelijke vereffening-verdeling van (resterende) elementen van een gewezen huwelijksgemeenschap. Dat daarbij aandelen worden geviseerd, maakt niet dat het gaat om een geschil tussen vennoten in de zin dat de ondernemingsrechtbank) bevoegd zou zijn (overeenkomstig art. 574, sub 1° Ger. W). Voor aandelen in zoverre die noch vereffende noch verdeelde gewezen huwelijksgemeenschap zijn tot vereffening-verdeling de geldende huwelijksvermogensrechtelijke regels van toepassing.
Klik hier voor de Modellen echtscheiding onderlinge toestemming (EOT). Middels deze 3 zeer uitgebreide modellen kan u kiezen uit vele mogelijke regelingen om tot een overeenkomst echtscheiding onderlinge toestemming te komen en wordt u begeleid in de procedure. Deze modellen EOT laten u aldus toe om ook zonder advocaat te scheiden of de echtscheiding voor te bereiden en zo kosten te beperken. Voor professionelen zijn de modellen handig bij de opstelling van verder op maat gemaakte overeenkomsten of verzoekschriften. Samen met het model van overeenkomst, ontvangt u ok het verzoekschrift zoals neer te leggen ter griffie waarmee de echtscheiding formeel kan aangevraagd en waaraan het verzoekschrift wordt toegevoegd. Het uitgebreide model omvat ook een inventaris van de bij te voegen stukken en tal van nuttige tips.
Klik hier voor een Model van gezamenlijk verzoekschrift tot het bekomen van de echtscheiding. Voor een EOT is een volledig akkoord nodig over alles. Indien er een akkoord is om te scheiden met een akkoord over bepaalde punten en een discussie over een aantal resterende punten kan de procedure op gezamenlijk verzoekschrift met gedeeltelijk akkoord worden overwogen. Middels dit model kunnen partijen samen de punten overlopen waarover een akkoord kan vastgelegd, waarbij vele mogelijke voorbeelden van regelingen worden voorgesteld en wordt tevens de gelegenheid geboden die punten op te nemen waarover het oordeel van de rechter wordt gevraagd. Het model vormt een leidraad doorheen de procedure, die aldus zelfs zonder advocaat kan gevoerd.