School moet gezakte leerling 1.250 euro per dag betalen

© vtm

Het Sint-Jan Berchmanscollege in Genk moet een leerlinge een dwangsom van 1.250 euro per dag betalen als ze geen A-attest krijgt. Nu kunnen we niet anders dan dat attest ook uitschrijven, reageert de directeur van de school.

dgs

De Raad van State heeft een opmerkelijke beslissing genomen in een dispuut tussen een leerlinge en het Sint-Jan Berchmanscollege van Genk. De Raad vindt dat de leerlinge ten onrechte een C-attest kreeg, en legt een dwangsom van 1.250 euro op per dag dat de school verzaakt alsnog een A-attest af te leveren.

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Belang van Limburg.

De klassenraad, die het attest moet uitreiken, komt vandaag nog samen in het Sint-Jan Berchmanscollege. Volgens de schooldirecteur kan de raad haast niet anders dan het A-attest uit te schrijven. 'Ik mag niet vooruitlopen op de beslissing, maar ik kan me niet voorstellen dat er een andere beslissing wordt genomen', zo klonk het vanmiddag op Radio 1.

De 17-jarige scholiere met dyslexie en aandachtstoornissen kreeg aan het eind van vorig schooljaar te horen dat ze niet mocht overgaan naar het zesde jaar ASO Economie-Moderne Talen. Ze had voor vier vakken een onvoldoende, zij het erg nipt.

Begeleiding

Het meisje en haar familie namen die beslissing niet.

Er was binnen de school amper begeleiding voorzien voor het meisje, zo zeggen de ouders. Bovendien had ze een slecht rapport gehad vlak voor de kerstvakantie. Toch had de school haar toen niet aangeraden om van richting te veranderen.

Toen de ouders na het doorlopen van de interne beroepsprocedures geen gehoor kregen, stapten ze naar de Raad van State. Aanvankelijk stelde de Raad voor dat de school de vier examens opnieuw zou organiseren, maar de school maakte daar examens van over de hele leerstof (dus niet enkel over de stof die na de kerstvakantie werd onderwezen).

Uiteindelijk besliste de Raad van State dat de 17-jarige een A-attest moet krijgen. Vanaf dit weekend hangt het college een dwangsom van 1.250 euro per dag boven het hoofd totdat het een A-attest toekent.

Vooralsnog zit de scholiere in vijfde middelbaar, in een andere school. In Het Laatste Nieuws zegt ze dat ze haar schoolvrienden mist en dat ze naar het zesde jaar wil overgaan.

Gevaarlijk precedent

Mieke Van Hecke, hoofd van het katholiek onderwijs, vraagt zich af hoe ver een school moet gaan om kinderen met een leerbeperking tegemoet te komen. ‘Maar we leggen ons neer bij deze beslissing. Deze studente zal haar A-attest krijgen en mag overgaan.’

Volgens Van Hecke is deze uitspraak wel een gevaarlijk precedent. 'Als de klassenraad beslist dat een leerling niet voldoet aan de voorwaarden om naar het volgende jaar over te gaan, moet de rechtbank die beslissing dan herroepen?'

Van Hecke hekelt ook het feit dat de ouders van het meisje stellen dat het meisje niet kon slagen omdat de school onvoldoende zorg voorzag voor haar leerproblemen. Volgens het onderwijskopstuk hebben scholen niet voldoende middelen om aan alle zorgvragen te voldoen;