Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hotel Mama: "ik krijg mijn kind niet buiten"

ma 11 mrt. - 9:30

Liliane uit Heverlee is een moeder van 3 en 2 daarvan zijn al jaren het huis uit. "Mijn enige zoon krijg ik het huis niet uit. Hij wordt eind deze maand 23, een leeftijd waarop je toch op je eigen be
deurmat 'Hotel mama'

Liliane uit Heverlee is een moeder van 3 en 2 daarvan zijn al jaren het huis uit. "Mijn enige zoon krijg ik het huis niet uit. Hij wordt eind deze maand 23, een leeftijd waarop je toch op je eigen benen moet kunnen staan."

"Hij heeft geen middelbaar diploma. Soms heeft hij werk, soms niet. Hij gaat uit tot een stuk in de nacht, plundert de koelkast leeg, in huis doet hij niets, behalve profiteren van ‘Hotel Mama’.

Psycholoog Evie Kins is verbonden aan de UGent en schreef haar doctoraat over het onderwerp.

slapende man op de bank met afstandbediening

slapende man op de bank met afstandbediening

Wat verstaat men exact onder de term’ Hotel mama’?

Het is een term die wordt gebruikt in populaire media om te verwijzen naar de tendens waarbij jongvolwassenen steeds langer in het ouderlijk huis blijven wonen en daarbij “profiteren” van de voordelen: eten, was en plas, huis wordt netjes opgeruimd zonder dat ze zelf iets moeten doen of daarvoor moeten betalen (dus nog beter dan een hotel eigenlijk!).

Blijven kinderen vandaag de dag langer thuis wonen dan de vorige generaties?

Sinds de jaren ’80 is er een trend merkbaar waarbij jongeren steeds langer bij de ouders blijven wonen. Hoewel er vandaag heel wat andere woonvormen mogelijk en sociaal aanvaard zijn!
Vroeger woonde je veelal bij je ouders tot je trouwde en zelf een gezin stichtte,

Nu: kan je op kot gaan, met vrienden samenwonen, met een partner samenwonen. Maar we merken toch dat heel wat jong-volwassenen thuis blijven wonen of terugkeren na een periode van zelfstandig wonen.

Opmerkelijk: meer mannen dan vrouwen gaan (terug) thuis wonen!

Wat is de oorzaak?

De financiële crisis wordt vaak als reden aangehaald, waardoor het voorgesteld wordt alsof jongeren geen andere keuze hebben. De crisis kan zeker meespelen, en Liliane haalt ook aan dat haar zoon geen vast werk heef,t en dus tijdens sommige periodes zonder inkomen zit, maar uit onderzoek blijkt dat ook andere zaken lijken mee te spelen!

Eigenlijk wordt onze Westerse maatschappijen gekenmerkt door een algemeen uitstel van de overgang naar volwassenheid!

Vroeger: had je vast werk, trouwde je en kreeg je kinderen en waren deze overgangen duidelijke mijlpalen van wanneer iemand volwassen werd!

Vandaag worden deze roltransities uitgesteld, vooral omdat jongeren langer studeren maar ook, omdat er sinds de komst van anticonceptie er een veel grotere tolerantie ontstaan is in verband met seksuele relaties zonder huwelijk.

Vandaag lijkt "volwassen zijn" een andere invulling gekregen te hebben: het gaat veel minder om het maken van rolovergangen zoals trouwen, kinderen krijgen, etc., maar eerder om het leren zelfstandig in het leven staan.

Onderzoek toont aan dat de top 3-criteria om als volwassen bestempeld te worden zijn:

  1. verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van je gedrag,
  2. onafhankelijk beslissingen kunnen maken en
  3. financieel op eigen benen staan.

Omdat deze zaken eerder gradueel verworven worden en minder duidelijk zichtbaar zijn, is het vandaag dus onduidelijker wanneer iemand nu al dan niet volwassen is. En het duurt ook langer. Het uitstellen van het verlaten van de ouderlijke woning hoort bij dit algemene uitstelgedrag!

Is het uit gemakzucht?

Dat speelt wel mee bij sommige jongeren, misschien vooral bij mannen. Zij moeten vaak minder doen in het huishouden, waardoor hotel mama vooral op de jongens van toepassing lijkt.

Maar er zijn nog andere zaken:

  • Financiële redenen worden ook wel vaak aangehaald door jongeren. Hoewel velen toch al werken, lijkt het alsof ze hogere standaarden nastreven wat betreft hun woning wanneer ze het huis verlaten.
  • Wanneer men geen partner heeft, blijft men langer thuis wonen. Dit kan ook een bijkomende reden zijn waarom meer mannen thuis wonen, meisjes hebben gemiddeld vroeger een vaste partner, die vaak een aantal jaar ouder is dan hen. Wie geen partner heeft, blijft vooral voor de gezelligheid of het gezelschap thuis wonen.
  • Veel jongeren schrikken van het beeld af om helemaal alleen te wonen en in een leeg huis thuis te komen. Ze hebben het naar hun zin thuis, en de kinderen krijgen meestal voldoende privacy.
  • Toch blijft er nog iets van sociale druk om het huis te verlaten. Ook blijft er nog wat een taboe op rusten om te zeggen dat je bij je ouders woont, als je al dik in de twintig bent. De meeste jongeren willen uiteindelijk wel het huis verlaten en vertonen meer levenstevredenheid wanneer ze niet meer in het ouderlijk huis wonen.
  • Het gaat vooral over jonge twintigers, tussen 18 en 25 jaar. We zien ook regelmatig uitschieters eind twintig tot begin 30-ers die nog steeds thuis wonen.

deurmat 'Hotel mama'

deurmat 'Hotel mama'

Liliane, wil duidelijk dat haar zoon op eigen benen gaat staan, is er een manier waarop ze dit kan juist kan aanpakken?

Beiden moeten beseffen dat de verhoudingen tussen hen veranderd zijn: haar zoon is niet langer een adolescent waarover ouders volledig zeggenschap hebben. Anderzijds woont hij nog steeds thuis en moet hij zich kunnen verzoenen met de regels die daar gelden.

Een open gesprek waarbij de verwachtingen naar elkaar toe gecommuniceerd worden kan hierbij helpen. Zo kan er gekeken worden naar hoe hij zijn steentje kan bijdragen in het huishouden en anderzijds hoe zij hem toch de nodige vrijheid en onafhankelijkheid kan geven die bijna-volwassenen nodig hebben.

De meeste jongeren beseffen dat samenwonen met andere mensen (of dit nu je ouders of vrienden of een partner zijn) inhoudt dat je compromissen moet sluiten en de meeste lijken er dan ook geen probleem mee te hebben om rekening te houden met de regels en wensen van hun ouders. Het hoort erbij.

Voor de meeste jongeren, blijft die relatie met de ouders immers heel belangrijk (zelfs al wonen ze niet meer thuis).

Een open gesprek van volwassene tot bijna-volwassene, kan hen hopelijk heel wat op weg helpen.

Verder kan Liliane proberen om haar zoon zijn zelfstandigheid /onafhankelijkheid aan te moedigen door:

  1. hem verantwoordelijkheid leren opnemen voor zijn gedrag,
  2. zijn financiën leren beheren,
  3. taken opnemen in het huishouden, niet meer alles zomaar voor hem doen,…

Eigenlijk komt het erop neer om die vroegere ouder-kind relatie waarin de ouder alles deed voor het kind, omgebogen wordt naar een meer volwassen wederkerige relatie waarin beide geven en nemen.

Maar opnieuw heel belangrijk is hoe dit gebeurt: een controlerende, dwingende, opdringerige manier is zeker af te raden omdat dit vaak averechtse effecten kan hebben.

Een autonomie-ondersteunende manier waarin men zich empatisch opstelt, gezamenlijk tot een oplossing probeert te komen waar men beide achter staat (bv. haar zoon laten meedenken naar mogelijke oplossingen om meer zaken in het huishouden op te nemen) zal des te meer renderen.
En als het een troost mag zijn, de meeste jongeren willen op een bepaalde leeftijd echt wel uit huis gaan en staan dan ook voor een volle 100% achter deze keuze.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet