Download hartige ‘toerten' uit 17de-eeuws receptenboek

De erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kreeg een opmerkelijk handschrift van haar vriendenvereniging, het Dotatiefonds voor Boek en Letteren. Het gaat om een 17de-eeuws kookboek met ongeveer honderd recepten, die af en toe zelfs een verboden product bevatten. Of weet u soms hoe u een reiger moet klaarmaken?

cdh

Kookboeken uit die periode zijn bijzonder zeldzaam. Ze stonden niet in de bibliotheek maar in de keuken, om geraadpleegd te worden tot ze uiteen vielen. Wie het kookboek heeft geschreven, is niet duidelijk. Er zijn aanwijzingen dat het ontstaan is in het oude hertogdom Brabant.

De nieuwe aanwinst van de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience vormt een ware schat aan informatie over het dagelijks leven van 350 jaar geleden. Uit het boek blijkt dat de keuken van de 17de-eeuwse rijkere burgerij een internationaal en modern tintje had: hartige ‘toerten' met vlees (quiches) tot ‘roffioelen' (ravioli).

Om van al dat lekkers te kunnen genieten, plaatst de erfgoedbibliotheek een digitale versie van het kookboek op haar website. Keukenpieten die terug in de tijd willen gaan, moeten echter heel wat moeilijkheden overwinnen. Naast het ontcijferen van het oude handschrift en de hertaling van de 17de-eeuwse spelling, kan ook de omrekening van de oude inhoudsmaten en de niet altijd duidelijke vermelding van de kook- of baktijd voor heel wat uitdaging zorgen. Verder is de zoektocht naar de juiste ingrediënten ook nog een hindernissenparcours. Recepten vermelden vergeten ingrediënten zoals ‘verjus', het recept voor Spaanse hutsepot vraagt verboden producten zoals de spreeuwen en reigers. ( )

Het kookboek is downloadbaar via

Het ‘ontcijferde' recept van de 17de-eeuwse calorierijke wafel is terug te vinden op

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus