Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Meer duidelijkheid voor vzw’s en stichtingen die inbreng van algemeenheid of bedrijfstak overwegen (art. 52 W.Div.Bep.Just. II)

Nieuws - 04/02/2010
-
Auteur 
Carine Govaert


Rechtspersonen die géén vennootschap zijn, mogen toch de vennootschapsrechtelijke procedure toepassen op een inbreng van een algemeenheid van goederen of van een bedrijfstak. Het valt echter niet mee om de vennootschaprechtelijke terminologie zonder meer over te nemen op verenigingen en stichtingen. Daarom stuurt de wetgever de procedure een beetje bij in de wet houdende diverse bepalingen inzake justitie (II).

Verenigingen zonder winstoogmerk, stichtingen van openbaar nut, private stichtingen, internationale verenigingen zonder winstoogmerk, en instellingen of verenigingen zonder leden (art. 61, 2 Vzw-wet) kunnen voor de inbreng van een algemeenheid van goederen of van een bedrijfstak kiezen voor de vennootschapsrechtelijke procedure (art. 670, 2 en 770 W.Venn.).
De wet houdende diverse bepalingen inzake justitie verduidelijkt dat in dat geval het woord ‘vennootschap’ moet gelezen worden als ‘rechtspersoon’.
De ‘algemene vergadering’ is dan de ‘algemene vergadering van de leden’, of de ‘raad van bestuur’ als de vereniging of instelling geen leden heeft.

In het verslag over de inbreng moeten de wenselijkheid, de voorwaarden, de wijze en de gevolgen van de inbreng toegelicht worden. En dat niet alleen ‘vanuit juridisch en economisch standpunt’, maar ook ‘in het licht van het doel of de doelstellingen’ van de betrokken verenigingen of stichtingen.

Een aantal elementen uit het “vennootschapsrechtelijke” inbrengvoorstel kunnen niet toegepast worden door de verenigingen en stichtingen, en mogen weggelaten worden. Het gaat dan om de datum van uitreiking van de aandelen en om de bijzondere voordelen die eventueel werden toegekend aan de leden van de bestuursorganen.

Als de rechtspersoon leden heeft, moeten de leden minstens een maand vóór de datum van de algemene vergadering die over de inbreng zal beslissen, een kopie krijgen van het inbrengvoorstel en het inbrengverslag.

De akte tot vaststelling van de inbreng moet worden opgesteld in authentieke vorm. De akte wordt bij uittreksel neergelegd als op de griffie een dossier wordt bijgehouden over de rechtspersoon (dat is niet het geval voor de instellingen en verenigingen zonder leden). Bekendmaking ervan in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad is verplicht voor álle betrokken rechtspersonen, dus ook voor diegene die geen leden hebben.

De schuldeisers van de rechtspersonen kunnen eisen dat de rechtspersoon een zekerheid stelt voor zij overgaat tot de inbreng. Discussies daarover worden voorgelegd aan de rechtbank van eerste aanleg, en niet aan de rechtbank van koophandel, zoals dat bij de vennootschappen het geval is.

Deze wijzigingen treden in werking op 25 januari 2010.

Bron: Wet van 30 december 2009 houdende diverse bepalingen betreffende Justitie (II), BS 15 januari 2010 (ed. 2), 1.889 (art. 52).