Eyjafjallajökull

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Eyjafjallajökull (film) voor de gelijknamige film.
Eyjafjallajökull (gletsjer en vulkaan)
Eyjafjallajokull bedekt met as na de uitbarsting in 2010
Hoogte 1651 m
Coördinaten 63° 38′ NB, 19° 36′ WL
Ligging IJsland
Eerste beklimming 1794 door Sveinn Pálsson
Type Subglaciale stratovulkaan met caldera en spleetopeningen
Laatste uitbarsting Explosieve spleet-eruptie in de topkrater (14 april 2010)
Eyjafjallajökull (IJsland)
Eyjafjallajökull
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Eyjafjallajökull uitspraak (IJslands voor Eilandbergengletsjer) is een vulkaan en een gelijknamige gletsjer op deze vulkaan in IJsland.

Gletsjer[bewerken | brontekst bewerken]

De gletsjer Eyjafjallajökull is een van de kleinere gletsjers op IJsland en heeft een oppervlakte van ongeveer 100 km². De Eyjafjallajökull ligt ten noorden van het plaatsje Skógar en ten westen van de grotere gletsjer Mýrdalsjökull.

Vulkaan[bewerken | brontekst bewerken]

De ijskap Eyjafjallajökull bedekt een 1.651 meter hoge vulkaan die ook de naam Eyjafjallajökull draagt. Maar de benamingen Eyafjalla of Eyjafjöll mogen ook gebruikt worden. De rand van de hoofdkrater aan de top van de Eyjafjallajökull, heeft drie belangrijke pieken, de Hámundur (1.651 meter), Guðnasteinn (1.500 meter), en de Goðasteinn (1.497 meter). De vulkaan is relatief vaak uitgebarsten sinds de laatste ijstijd. De op-een-na-laatste uitbarsting vond plaats van 1821 tot 1823 en veroorzaakte een gletsjerdoorbraak (IJslands: jökulhlaup). De hoofdkrater van de vulkaan heeft een diameter van drie tot vier kilometer.

Uitbarstingen in 2010[bewerken | brontekst bewerken]

Op de oostflank van de vulkaan, nabij de bergpas Fimmvörðuháls die de Eyjafjallajökull verbindt met de Katla-vulkaan, vond op 20 maart 2010 nieuwe vulkanische activiteit plaats.
Een tweede explosievere uitbarsting in de hoofdkrater van de Eyjafjallajökull, begon op 14 april 2010. Nabij de Guðnasteinn, een ijsformatie die de tweede hoogste piek vormt van Eyjafjallajökul. In grote delen van Europa werd het vliegverkeer dagenlang volledig stilgelegd vanwege de aswolken die de vliegtuigen kunnen beschadigen.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Eyjafjallajökull van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.