Waar vandaan: Juridisch advies > Verhuren van een onbewoonbaar verklaarde woning: verhuurder veroordeeld!

Verhuren van een onbewoonbaar verklaarde woning: verhuurder veroordeeld!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Het verhuren van een onbewoonbaar verklaarde woning kan de verhuurder duur komen te staan. Onze Vlaamse Wooncode legt zware straffen op aan de verhuurder die er zich schuldig aan maakt. De opgelegde straffen kunnen gaan van een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en van een geldboete van 500 tot 25.000 EUR.

Een voorbeeld uit de praktijk

Er wordt op een bepaald ogenblik een kwaliteitsonderzoek gehouden binnen een woning. Uit het onderzoek blijkt dat de woning ongeschikt en onbewoonbaar is. Deze woning wordt echter verhuurd en een verdere verhuring ervan zou een veiligheids- en gezondheidsrisico inhouden! De burgemeester van de gemeente waar de woning gelegen is, verklaart dan ook deze woning onbewoonbaar.

Jan koopt deze onbewoonbaar verklaarde woning welke gehuurd wordt door Mieke.

Nieuwe eigenaar (en ondertussen dus ook de nieuwe verhuurder) Jan verhuurt deze woning gewoon verder aan huurder Mieke. Nochtans staat in de notariële aankoopakte duidelijk vermeld dat het om een woning gaat die verkrot en onbewoonbaar is verklaard.

Jan trekt zich hier niets van aan en voert dus ook geen renovatiewerken uit.

Enkele maanden na deze onbewoonbaarverklaring, wordt vastgesteld dat Jan deze woning nog steeds verhuurt aan Mieke voor een huurprijs van 250 euro! Het was echter niet te doen voor huurder Mieke om in deze woning te vertoeven, want ze had er zelfs geen verwarming! Daarom bracht ze haar dagen door bij een vriendin en kwam ze nog alleen naar haar gehuurde woning om er te slapen.

Daar het verboden is volgens onze Vlaamse Wooncode om een woning te verhuren die niet voldoet aan bepaalde eisen van veiligheid en stabiliteit, wordt verhuurder Jan vervolgd voor de Correctionele rechtbank. Hier probeert Jan zich te verdedigen door te stellen dat hij geen verhuurder is en dat Mieke er ook niet woont; ze had alleen maar haar adres op deze woning geplaatst! De rechter heeft echter geen oren naar de argumenten van verhuurder Jan. De rechter stelt vast dat Jan wel degelijk huurgeld kreeg en dat hij bovendien ook wist dat de woning onbewoonbaar was.

Verhuurder Jan wordt dan ook door de strafrechter gestraft. De rechter meent dat Jan als verhuurder toch meer interesse aan de dag had moeten leggen voor de omstandigheden waarin huurder Mieke in zijn woning verbleef en ook voor de staat van zijn woning.

Bovendien oordeelt de rechter ook dat door het verhuren van zijn woning, Jan een vermogensvoordeel heeft gekregen: dit voordeel wordt vastgesteld op 10.000 euro. Dit bedrag moet volgens de rechter verbeurdverklaard worden. De rechter vindt het hier niet kunnen dat Jan enerzijds veroordeeld wordt wegens het verhuren van een onbewoonbaar verklaarde woning, en hij anderzijds in het bezit zou blijven van de voordelen die hij hierdoor gekregen heeft (de huurprijs die Mieke gans die tijd betaalde!). De ontvangen huurgelden moeten hier volgens de rechter als een onwettig verkregen vergoeding beschouwd worden en moeten dus verbeurdverklaard worden.

Op burgerlijk vlak is het zo dat ook huurder Mieke schade heeft geleden. Zij krijgt al deze huurgelden terugbetaald, alsook de intresten die er van toepassing op zijn. Ook de huurovereenkomst waardoor ze gebonden was, wordt door de rechter ontbonden.

Vrijdag 19 November 2010

 

 

rss