Kritiek op N-VA-campagne tegen "wereldvreemde rechters":"Partij kan niet zomaar rechters afdreigen"

© pn

Verschillende politici reageren afkeurend op de campagne die N-VA lanceerde tegen de “wereldvreemde rechters”, na het arrest dat staatssecretaris Theo Francken verplicht een visum te geven aan een Syrisch gezin uit Aleppo. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) roept op om rechterlijke beslissingen te respecteren. "Een partij kan niet zomaar rechters afdreigen", luidt het bij vicepremier Alexander De Croo (Open VLD).

Op de sociale media is N-VA een campagne gestart om haar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken te steunen. Aanleiding is het arrest waarbij Francken wordt verplicht een Syrisch gezin uit Aleppo een visum te geven, zoniet hangt hem een dwangsom van 4.000 euro per dag boven het hoofd. De staatssecretaris kondigde donderdag aan voet bij stuk te houden en naar het Hof van Cassatie te stappen.

De partij lanceerde een digitale flyer waarin staat dat ons land niet alle asielzoekers van de wereld kan opvangen en dat rechter de wet strikt moeten toepassen, en niet onze grenzen openzetten. “Geen dwangsommen en geen wereldvreemde rechters. Geen Belgische papieren voor elke asielzoeker in de wereld”, luidt het voorts.

Niet meer dan een politiek statement, liet de communicatieverantwoordelijke van de partij weten. “We protesteren tegen het feit dat rechters te veel het beleid maken, terwijl dat het werk van politici is.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Rechter altijd gelijk tot een hogere rechter tegenspreekt"

"In een concrete zaak heeft een rechter altijd gelijk tot een hogere rechter hem tegenspreekt", dat antwoordde justitieminister Koen Geens (CD&V) vrijdag voor de aanvang van de ministerraad op de controverse. "In een geval als deze is het wijs om met de tegenpartij te onderhandelen over de dwangsom", zegt Geens. Volgens de justitieminister zijn er twee mogelijkheden: de dwangsom betalen (die bedraagt 4.000 euro per dag dat het visum niet wordt toegekend) of de dwangsom opzij laten zetten (laten consigneren).

Geens sprak zich niet uit over de campagne die de N-VA voert om Francken te steunen en die spreekt van "wereldvreemde" rechters. Hij wees wel op de onafhankelijkheid van de machten. Geens merkte ook op dat, wanneer rechtspraak betwist wordt, het altijd mogelijk is om de wet te wijzigen. "Wat ik wel weet, is dat je beslissingen van justitie moet uitvoeren. We zijn voor de uitvoering van straffen, dus ook voor rechterlijke beslissingen".

De Croo: "Partij kan niet zomaar rechters afdreigen"

Jambon: "Heb ik ooit al afstand genomen van een N-VA-campagne?"

"Geen commentaar"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die momenteel op handelsmissie is in Texas, geeft geen commentaar op de campagne die zijn partij N-VA lanceerde. "Ik doe geen uitspraken over zaken die nog in behandeling zijn bij de rechtbank", zei hij vrijdagochtend in een reactie op Radio 1.

 Foto: rr

Maar zo hebben de andere partijen het duidelijk niet begrepen, ook niet binnen de meerderheid. “Geen probleem dat de overheid gebruikmaakt van de rechtsmiddelen die er zijn”, zegt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten namens zijn partij. “Maar de machten moeten elkaar respecteren. Politieke partijen moeten zich onthouden van druk te zetten op de rechterlijke macht.” “Politici die zichzelf boven de wet en de rechtstaat stellen? Sinds wanneer leven we in een bananenrepubliek?”, vraagt zijn partijgenoot Youssef Kobo zich af.

Voor de christendemocraten doet N-VA met andere woorden niks anders dan druk zetten op de rechters in dit land, wat ingaat tegen de fundamenten van de democratie. Raf Terwingen, de justitiespecialist van CD&V, gaat nog een stap verder. “Ik schaam me als politicus dat dit gebeurt”, zegt hij. “Als grootste partij van de wetgevende macht de rechterlijke macht zo schofferen? Ongehoord!”

Bij CD&V valt te horen dat een arrest van het hof van beroep uitvoerbaar is. “Iedereen dient dit te respecteren, en op de eerste plaats de overheid”, zegt voorzitter Wouter Beke. Hij merkt evenwel op dat rechtsmiddelen die openstaan, door iedereen mogen worden gebruikt, ook door de overheid. Beke voegt er evenwel aan toe dat rechtsmachten elkaar dienen te respecteren. “Ook politieke partijen moeten zich onthouden van druk te zetten op de rechterlijke macht”.

“Ontkenning van de rechtsstaat”

Volgens Open VLD-fractieleider Patrick Dewael mag en moet staatssecretaris Francken zijn rechtsmiddelen uitputten. “Maar rechters wegzetten als wereldvreemd, is een ontkenning van de rechtsstaat”, zegt Dewael op twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zorgwekkend

SP.A-voorzitter John Crombez vindt de campagne zorgwekkend. “Een partij die een lid van de regering steunt en bijna oproept een rechterlijke uitspraak niet uit te voeren, is een gevaarlijke tendens”, aldus Crombez. “Als dit in andere landen gebeurt, bijvoorbeeld in Turkije, dan schreeuwt men moord en brand”. Hij meent dat de campagne neerkomt op het buikgevoel van de mensen exploiteren. “Als een rechter domme uitspraken doet, dan moet je je daartegen verzetten. Dat is niet oké”, luidt het.

Nog op de oppositiebanken merkt ook Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) op dat N-VA het vizier richt op de rechterlijke macht. “Een kruistocht tegen rechters die onwelkome arresten vellen, doet denken aan donkere tijden”, luidt het.

"Maskers vallen af"

Vanuit de magistratuur laat oud-vrederechter Jan Nolf in ieder geval weten “niet verrast” te zijn. “De maskers vallen af”, zegt hij. “N-VA wil een terugkeer naar het ancien régime, toen de rechters alleen maar papegaaienwerk deden, en enkel recht spraken volgens de letter van de wet. Maar die tijden zijn veranderd, rechters oordelen nu naar de geest van de wet.”

Jan Geysen, voorzitter bij de Adviesraad van de magistratuur, verwoordde het als volgt: “De wetten waarop die “wereldvreemde rechters” zich baseren, zijn goedgekeurd door het parlement. Trek dus uw conclusie wie wereldvreemd is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen