Fiscus treft nieuwe schikking voor zwart geld

Ruim een jaar na wat de "ultieme regularisatie" voor zwart geld werd genoemd, heeft de fiscus een nieuwe richtlijn uitgewerkt voor mensen die hun zwart geld willen terugbrengen naar België. Dat schrijven De Tijd en De Standaard. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is het belangrijk om de huidige binnenkomende dossiers uniform te behandelen. Hij wil het niet hebben over een nieuwe regularisatieronde, en zelfs niet over fiscale amnestie. "We passen gewoon de wet toe."

Onder de vorige regering liep een regeling om zwart geld aan te geven aan de Belgische fiscus definitief af op 2 januari vorig jaar. Intussen blijkt evenwel dat veel belastingplichtigen zich nog steeds blijven melden om hun fiscale nalatigheden recht te zetten, argumenteert Van Overtveldt.

Fiscaal shoppen

Het probleem daarbij is dat niet elk dossier van belastingzondaars op dezelfde manier wordt aangepakt. Onder fiscale advocaten zou zelfs een lijst circuleren die aangeeft bij welke controlediensten hun cliënten het goedkoopste af zijn. "Er bestaan verschillen naargelang de regio, en dat leidt tot allerhande toestanden zoals shopping, waarbij mensen gaan kijken waar ze er het goedkoopste van af komen", aldus de minister. 

Om dat een halt toe te roepen, heeft de nieuwe regering nu opnieuw een soort van fiscale amnestie uitgewerkt voor mensen die zwart geld willen laten witwassen. Van Overtveldt wil het evenwel geen fiscale amnestie noemen: "Het is geen amnestie, we passen gewoon de wet toe. Als iemand zich bij de fiscus aanmeldt, moet dat dossier behandeld worden. Vervolgens wordt hij beboet."

Iemand met zwart geld riskeert ook een strafrechtelijke vervolging. Van Overveldts woordvoerder Ferry Comhair verduidelijkte aan onze redactie dat aan het vervolgingsbeleid zelf niets verandert: "De BBI zal geval per geval bekijken in overleg met het parket."

"Geen nieuwe regularisatieronde"

Van Overtveldt (foto) wil het evenmin hebben over een nieuwe regularisatieronde. "Het is geen nieuwe regularisatieronde met nieuwe termijnen en tarieven. Waar het om gaat", zegt de minister, "is dat alle binnenkomende dossiers uniform worden behandeld." Van Overtveldt maakt de vergelijking met het uniformiseren van de verkeersboetes.

Het nieuwe element tegenover vroeger zit in de harmonisatie en de behandeling door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Daar waar vroeger een "Contactpunt" voor regularisaties in het leven werd geroepen, zal het nu de BBI zijn die de dossiers via de fiscus krijgt doorgespeeld.

Volgens Van Overtveldt zit het verschil ook nog in het feit dat onder de vorige regering-Di Rupo mensen werden gestimuleerd om hun zwart geld aan te geven. Nu is dat volgens Van Overtveldt niet het geval.

"20 tot 50 procent boete"

Wie zijn zwart geld een legale status wil geven, mag zich verwachten aan een boete die schommelt tussen 20 en 50 procent op het bedrag dat aan belastingen op dat bedrag moet worden betaald, meldt de minister nog. Goed nieuws voor de schatkist, die in deze tijden van crisis een extra centje goed kan gebruiken. Vorig jaar zouden regularisatiedossiers 800 miljoen hebben opgebracht. De nieuwe regering hoopt dan ook op een mooie bonus, maar Van Overtveldt wil er geen bedrag op plakken.

Onder meer de Franstalige liberalen van MR waren voorstander van een nieuwe regeling. "Dat het de allerlaatste keer was, was een beslissing van de vorige regering. Vandaag is een andere regering aan de macht", is bij de MR te horen.

Meest gelezen