De onderdrukking van de Chinese Falun Gong beweging

Religie is in het communistische China een moeilijk punt. De eerste leider Mao zag religie bijvoorbeeld als een gevaar voor het staatssysteem en liet daarom veel religieuze plaatsen vernielen. Latere partijbesturen gingen vaak gemakkelijker om met religie en volgens de grondwet is in China sindsdien dan ook sprake van godsdienstvrijheid. Dat deze godsdienstvrijheid echter vrij willekeurig is, bewijst de geschiedenis van de vrij recente boeddhistische beweging Falun Gong.

De oprichter van Falun Gong

Falun Gong werd opgericht door de Chinees Li Hongzhi – die in 1951 of 1952 werd geboren in de stad Gong Zhu-ling in de noordoostelijke provincie Jilin – in 1992, maar is volgens haar aanhangers vele malen ouder. Vanaf zijn vierde zou Li in de leer zijn geweest bij boeddhistische en taoïstische monniken, die hem veel spirituele wijsheid brachten. Ook zou hij vechtende kinderen met zijn gedachte uit elkaar hebben gehaald. Wat zeker is is dat hij totdat hij zijn leer openbaar maakte, werkte als medewerker bij de lokale staatsgraanhandel.

Openbaarmaking Li Hongzhi

Voor zijn openbaarmaking had Li twee redenen. Zo wilde Li graag de reputatie van de Chinese Qigong-leer verbeteren. Aanhangers van deze aan het Boeddhisme verwante stroming proberen met behulp van oefeningen hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en verbeteren. Omdat volgens Li Falun Gong een van de 84.000 methoden was van de Boeddhaschool, diende hij deze ook aan de mensen kenbaar te maken. Deze methoden hielden voornamelijk in dat de beoefenaar zich vriendelijk, genereus en verdraagzaam gedraagt tegenover anderen. Daarnaast dient men ter aanvulling enkele meditatieoefeningen te volgen.

Lange lezingen en genezingen

De eerste keer dat Li vertelde over zijn ideeën was tijdens een lezingenreeks in zijn eigen woonplaats. Omdat deze goed beviel vroeg hij de Qigong Onderzoeksvereniging, een onderdeel van het Chinese Ministerie van Sport, om ondersteuning te bieden voor meer lezingen. Nadat Li in verschillende steden lezingen had gehouden over zijn nieuwe beweging beweerden verschillende mensen die zijn theorieën in praktijk brachten, te zijn genezen van hun ziekten. Tot eind 1994 gaf Li meer dan 50 lezingenreeksen die uitgesmeerd konden zijn over wel tien dagen en ook op schrift gesteld werden. Later werden deze uitgegeven als boek met de titel Zhuan Falun.

Ereburger in een Amerikaanse stad

Nadat bleek dat Li veel aanhangers wist te vergaren zegde hij zelf al snel de samenwerking met de Qigong Onderzoeksbeweging op. Ook buiten China kreeg de Falun Gong beweging een grote groep aanhangers, met name in de VS. In 1996 verhuisde Li, die meende dat het grootste werk in China al gedaan was, dan ook hierheen. In 1994 was Li al eens uitgeroepen tot ereburger van de stad Houston. Omdat Li zich zo inliet met de Amerikanen en omdat aanhangers van Falun Gong zich in China zelf ook niet stil hielden, zag de Chinese overheid de beweging steeds meer als een groot gevaar.

Vervolging

In 1999 besloot de Chinese overheid dat het over moest zijn met de beweging. Op 22 juli werd daarom de Falun Gong verboden. De beweging werd hierbij verweten dat zij zich nooit had geregistreerd volgens de Regels betreffende Registratie en Bestuur van Massabewegingen, aan belastingontduiking deed, ongeoorloofd producten exporteerde en verboden demonstraties organiseerde. Tegelijkertijd nam de overheid stappen om boeken en andere media van Falun Gong-aanhangers te vernietigen.

Blijvend gevaar

Dat de beweging een halt werd toegeroepen had mogelijk te maken met het feit dat sinds de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 nooit eerder een beweging zoveel aanhangers op de been wist te krijgen om te protesteren tegen de Chinese regering. De gelijkwaardige Qigong beweging werd immers niet aangepakt. Ondanks dat een Falun Gong aanhanger in China zonder vorm van proces kan worden aangehouden en in heropvoedingskampen kan worden gestopt, is de beweging in China nog niet uitgeroeid. Ook Li Hongzhi kreeg de Chinese overheid niet te pakken, op een verzoek aan Interpol om mee te werken aan zijn arrestatie, werd nooit ingegaan.

Bronnen:

www.skepsis.nl, <a title="Falun Gong" href="http://www.skepsis.nl/falun-gong.html" target="_blank">Falun Gong</a>

www.britannica.com, <a title="Falun Gong" href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/338603/Li-Hongzhi" target="_blank">Li Hongzhi</a>

www.britannica.com,<a title="Falun Gong" href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/724793/Falun-Gong" target="_blank"> Falun Gong</a>

nl.falundafa.org,<a title="Falun Gong" href="http://nl.falundafa.org/introductie.html" target="_blank"> Introductie</a>

nl.wikipedia.org, <a title="Falun Gong" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Falun_Gong" target="_blank">Falun Gong</a>

 

Afbeelding:

<a title="Falun Gong" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Falun_Gong#mediaviewer/File:25_April_peacef... target="_blank">en.wikipedia.org, Davives</a>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.