Direct naar artikelinhoud
Column

Ook geweld tegen onvolgroeide patatten is laakbaar. Maar ernstig? Komaan zeg

Jeroen Olyslaegers is schrijver van onder meer 'Wij' en 'Winst' . Zijn column verschijnt wekelijks op donderdag.

Alles zal worden onthuld, o lezer. Het is gewoon een kwestie van tijd.

Criminele bendevorming. Vijf van de elf beklaagden krijgen een effectieve gevangenisstraf van zes tot acht maanden. De rest krijgt zes maanden met uitstel. Ik dacht even dat dit ging over de top van Electrabel die vorige week door de Raad van Mededinging werd beschuldigd van prijsmanipulatie tussen 2007 en 2010 en hiermee miljoenen uit de zakken van hun klanten te hebben geklopt. Ik dacht: 'Amai, dat is snel. Het gerecht werkt!'

Maar nee dus, ik was te snel. Het gaat over geheel iets anders. Het gaat over de actievoerders die in 2011 een patattenveld hebben bestormd en daar een stukje van hebben vernield. Die patatten waren genetisch gemanipuleerd, geplant door een door bedrijven gesponsord onderzoekscentrum. De gemoederen liepen hoog op tijdens die bewuste protestdag. Er werden hekken omver gelopen en een paar mensen trokken plantjes uit de aarde. Ook raakte een agent gewond aan zijn pink.

Criminele bendevorming. Ik herhaal het woord, zodat het ook bij mij inzinkt. Geen van de beklaagden heeft een strafblad. Ze stonden daar die dag omdat ze woedend waren dat er in dit land niemand echt moeite doet om een serieus onderzoek te doen naar de langetermijngevolgen van genetisch gemanipuleerde groenten. Ze stonden daar omdat ze ongerust zijn over onze voedselketen. Omdat ze geloven dat er vrijheid van meningsuiting bestaat in ons land, en dat een gemeenschappelijke actie met journalisten erbij soms nodig is om aandacht te vragen voor een belangrijke zaak. Soit: ze stonden daar voor ons allen.

Sommige politici en academici liepen elkaar voor de voeten om te roepen dat de wetenschap, het vrije onderzoek en de vooruitgang waren geschaad. Geen van hen repte over het feit dat diezelfde wetenschap en vooruitgang gediend zijn met een stevig tegenonderzoek naar de gevolgen van het eten van genetisch gemanipuleerd voedsel. In de VS, waar ggo's zijn opgenomen in de voedselketen, bestaan er zulke onderzoeken. De eerste aanwijzingen: een forse stijging van een aantal aandoeningen (zoals autisme en diabetes) die gelijke tred houden met het gebruik van ggo's. Griezelig? Toch nogal, o lezer. Genoeg stof om over na te denken, en wie weet zelfs: voorzichtig zijn. Er gingen ook stemmen op dat alle geweld laakbaar is, ook al gaat het over nog niet volgroeide patatten. Een mens zou bijna geloven dat die stemmen plots de weg van Boeddha hadden ontdekt.

Deze actie stond voor sommigen zelfs gelijk aan een boekverbranding. Uw dienaar gelooft niet in wat voor geweld dan ook. Kapotte patatten en een geschonden pink: het had niet mogen gebeuren. Maar ik vrees dat deze vorm van geweld voor mij - en u moet dat voor uzelf maar uitmaken, o lezer - gelijk staat aan het stelen van een maïskolf tijdens een schone zomer. Laakbaar zeker, maar ernstig? Komaan.

Er bestaan andere vormen van geweld. Deze gerechtelijke uitspraak is er zo een. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat zo'n uitspraak mijn gevoel voor rechtvaardigheid geweld aandeed. Heeft die rechter zijn lach kunnen inhouden na deze uitspraak? Het is potsierlijk doch ernstig. Het is een schande en het heeft minstens de schijn van belangenvermenging. Deze uitspraak, heel het proces zonder zelfs maar te kijken naar het bredere plaatje van ggo's, de beschuldiging van criminele bendevorming... Het beschaamt mij. De beklaagden gaan in beroep. Ga voor vrijspraak. Het gaat over ons en ons eten. Geen detail.

Ook geweld tegen onvolgroeide patatten is laakbaar. Maar ernstig? Komaan zeg
Beeld UNKNOWN
 
Heeft die rechter zijn of haar lach kunnen inhouden na deze potsierlijke uitspraak?

Lees ook

Geselecteerd door de redactie