BENELUX~Overeenkomst inzake commoriëntes
ondertekend te Brussel op 29 december 1972
convention Benelux relative aux comourants signée a Bruxelles, le 29 decembre 1972
De Regering van het Koninkrijk België,
De Regering van het Groothertogdom Luxemburg,
De Regering van het Koninkrijk der Nederlanden,
Bezield door het verlangen naar gelijkvormigheid in hun rechtsbeginselen en naar overeenstemming in juridische oplossingen voor hun landen,
Van mening zijnde dat het van belang is hun wetgevingen inzake commorientes te unificeren,
Overwegende dat een Overeenkomst met Bijlage, waaraan de Overeenkomstsluitende Partijen zich verbinden hun nationale wetgevingen aan te passen, in het onderhavige geval de meest adequate vorm is,
Gelet op het advies van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad van 17 december 1971,
Zijn overeengekomen als volgt :
Artikel .1
De Overeenkomstsluitende Partijen verbinden zich uiterlijk op de dag van inwerkingtreding van deze Overeenkomst hun nationale wetgeving inzake commorientes aan te passen aan de bepalingen van de Bijlage bij deze Overeenkomst.
Artikel 2
De bepalingen van deze Overeenkomst en van de Bijlage worden aangewezen als gemeenschappelijke rechtsregels voor de toe¬passing van de hoofdstukken III en IV van het Verdrag betreffende de instelling en het statuut van een Benelux-Gerechtshof.
Artikel 3
1 Wat het Koninkrijk der Nederlanden betreft, geldt deze Overeenkomst voor het Rijk in Europa.
2 De Regering van het Koninkrijk der Nederlanden kan de toepasselijkheid van deze Overeenkomst uitbreiden tot Suriname en de Nederlandse Antillen, door middel van een verklaring, gericht aan de Secretaris-Generaal van de Benelux Economische Unie, die daarvan onmiddellijk kennis geeft aan de beide andere Overeenkomstluitende Partijen. Deze verklaring wordt van kracht op de eerste dag van de zesde maand volgende op de datum waarop de Secretaris-Generaal haar heeft ontvangen.
Artikel 4
1 Deze Overeenkomst dient te worden bekrachtigd. De akten van bekrachtiging zullen worden neergelegd bij de Secretaris-Generaal van de Benelux Economische Unie, die de Overeenkomst¬luitende Partijen kennis geeft van de neerlegging van die akten.
2 De Overeenkomst zal in werking treden op de eerste dag van de tweede maand, volgende op de datum van neerlegging van de derde akte van bekrachtiging.
Artikel 5
1 Deze Overeenkomst kan ten allen tijde door elk van de Overeenkomstsluitende Partijen worden opgelegd.
2 Opzegging geschiedt door middel van een kennisgeving gericht aan de Secretaris-Generaal van de Benelux Economische Unie, die daarvan onmiddellijk mededeling doet aan de beide andere Overeenkomstsluitende Partijen. De opzegging wordt van kracht zes maanden na de dag waarop de Secretaris-Generaal de kennisgeving van opzegging heeft ontvangen.
3 De opzegging heeft slechts rechtsgevolg voor de Regering van het Beneluxland die haar heeft gedaan. De Overeenkomst blijft in werking tussen de beide andere Overeenkomstsluitende Partijen.
4 Opzegging door de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden kan beperkt worden tot de gebieden of tot een van de gebieden, bedoeld in artikel 3, lid 2.
TEN BLIJKE WAARVAN de ondergetekende, daartoe behoorlijk gemachtigd deze Overeenkomst hebben ondertekend.
GEDAAN te Brussel op 29 december 1972, in drie exemplaren, in de Nederlandse en de Franse taal, zijnde beide teksten gelijkelijk authentiek.
Voor de Regering van het Koninkrijk België,
P. HARMEL
Voor de Regering van het Groothertogdom Luxemburg,
G. THORN
Voor de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden,
C.J. van SCHELLE
BIJLAGE
GEMEENSCHAPPELIJKE BEPALINGEN BEHORENDE BIJ DE BENELUX-OVEREENKOMST INZAKE COMMORIENTES
Artikel 1
Om erfgenaam of legataris te zijn moet men de erflater overleven.
Artikel 2
Wanneer de volgorde waarin twee of meer personen zijn overleden niet kan worden bepaald, worden die personen geacht gelijktijdig te zijn overleden.
Artikel 3
Indien een belanghebbende ten gevolge van omstandigheden die hem niet kunnen worden toegerekend, moeilijkheden ondervindt bij het bewijs van de volgorde van overlijden, kan de rechter hem een of meer malen uitstel verlenen, zulks voor zover redelijkerwijs mag worden aangenomen dat het bewijs binnen de termijn van het uitstel kan worden geleverd.
Artikel 4
Plaatsvervulling geschiedt bij gelijktijdig overlijden zoals bij vooroverlijden.
Wet van 19 september 1977 houdende goedkeuring van de Benelux-overeenkomst inzake commorientes, en van de Bijlage ondertekend te Brussel op 29 december 1972
(B.S., 10 januari 1978)
Commoriëntes
Art. 1
De Benelux-overeenkomst inzake commorientes, en de Bijlage, ondertekend te Brussel op 29 december 1972, zullen volkomen uitwerking hebben.
Art. 2
De artikelen 720, 721 en 722 van het Burgerlijk Wetboek worden door de volgende bepalingen vervangen:
(...)
Art. 3
Artikel 744 van het Burgerlijk Wetboek wordt met de volgende bepaling aangevuld:
(...)
Art. 4
Wordt opgeheven de wet van 20 prairial jaar IV, die een regeling treft om te beslissen inzake het vooroverlijden van verscheidene personen die elkaar rechtens opvolgen en bij een zelfde terechtstelling overleden zijn.